Dostupni linkovi

Zakonodavci EU podržali predlog da se gas i nuklearna energija označe kao održivi izvori


Francuska dobija oko 70 posto električne energije iz nuklearnih elektrana (na slici elektrana u Šou, 25. januar 2022)
Francuska dobija oko 70 posto električne energije iz nuklearnih elektrana (na slici elektrana u Šou, 25. januar 2022)

Poslanici Evropske unije glasali su 6. jula za uključivanje prirodnog gasa i nuklearne energije na listu održivih aktivnosti bloka, podržavši predlog Komisije EU koji izaziva žestoke kritike grupa za zaštitu životne sredine.

Kako EU želi da postavi najbolje globalne standarde u borbi protiv klimatskih promena, ta odluka bi mogla da naruši imidž bloka i dovede u pitanje posvećenost regiona postizanju klimatske neutralnosti do 2050. godine, prenosi agencija AP.

Evropska komisija je ranije ove godine dala predlog označavanja gasa i nuklearne energije kao zelene energije kao deo svojih planova za izgradnju budućnosti prihvatljive za klimu koji je izazvao nezadovoljstvo ekologa.

Zakonodavci EU iz komiteta za životnu sredinu i ekonomiju usprotivili su se prošlog meseca tom planu i zakazali odlučujuće glasanje 6. jula u Strazburu, u Francuskoj.

Međutim, poslanici EP su odbacili njihovu rezoluciju sa 328 glasova za i 278 glasova protiv, a 33 poslanika su bila uzdržana.

Za stavljanje veta na predlog bila je potrebna apsolutna većina od 353.

Međunarodna ekološka organizacija Grinpis (Greenpeace) je odmah saopštila da će podneti formalni zahtev za internu reviziju Evropskoj komisiji, a zatim će preduzeti pravni postupak pred Evropskim sudom pravde ako rezultat ne bude konačan.

Aktivistkinja ekološke oranizacije za održive finansije u EU Ariadna Rodrigo izjavila je da je odluka "prljava politika".

"Nečuven je ishod označiti gas i nuklearnu energiju kao zelene i zadržati više novca u ratnim sanducima ruskog predsednika Vladimira Putina, ali sada ćemo se boriti protiv toga na sudu", rekla je ona.

Izvestilac Evropskog parlamenta Bas Eikhout izjavio je da je reč o "mračnom danu za klimu i energetsku tranziciju".

Sistem zelenog označavanja definiše šta se kvalifikuje kao ulaganje u održivu energiju. Pod određenim uslovima, gas i nuklearna energija će sada biti deo mešavine, što će privatnim investitorima olakšati investiranje novca u oba.

Uvođenje gasa i nuklearne energije na listu održivih izvora podelilo je 27 zemalja članica EU usred ruske invazije na Ukrajinu.

Luksemburški ministar energetike Klod Turmes rekao je da duboko žali zbog neuspeha Evropskog parlamenta da blokira plan komisije, dodajući da će njegova zemlja, zajedno sa Austrijom, nastaviti sa pravnim naporima da blokira označavanje nuklearne i gasne energije kao održivih.

Štefen Hebestrajt, portparol nemačkog kancelara Olafa Šolca, rekao je da "nemačka vlada ostaje pri svom stavu i da nuklearnu energiju ne smatra održivom.

Protesti koji su počeli 5. jula nastavljeni su i 6. jula ispred zakonodavnog tela EU dok su poslanici raspravljali o tom pitanju.

Ekolozi su upozorili da bi glasanje moglo predstavljati presedan i da bi zakonodavci na drugim mestima mogli da označavaju zagađujuće oblike energije kao održive.

Jedan od argumenata za odbijanje predloga je da će on povećati prodaju ruskog gasa u trenutku kada vrši invaziju na susednu Ukrajinu, ali Evropska komisija je saopštila da je primila pismo ukrajinske vlade u kojem podržava njen stav.

Evropska komesarka Merid Mekginis citirala je pismo ukrajinskog ministra energetike: "Čvrsto verujem da je uključivanje gasa i nuklearne energije na listu kao važan element energetske bezbednosti u Evropi, posebno u pogledu zamene ruskog gasa".

Rat Rusije u Ukrajini podstakao je blok od 27 zemalja da smanji zavisnost od ruskih fosilnih goriva.

Zemlje članice su se složile da zabrane 90 posto ruske nafte do kraja godine, pored zabrane uvoza ruskog uglja koja će početi u avgustu.

Ali EU nije uključila gas - gorivo koje se koristi za napajanje fabrika i proizvodnju električne energije u sopstvene sankcije iz straha da će ozbiljno naštetiti evropskoj ekonomiji.

Pre rata u Ukrajini, oslanjala se na Rusiju za 25 odsto nafte i 40 odsto prirodnog gasa.

XS
SM
MD
LG