Dostupni linkovi

Evropske banke sklone 20 milijardi evra godišnje u poreske oaze


Satirični komad aktivista Oxfama
Satirični komad aktivista Oxfama

Vodeće evropske banke godišnje sklone oko 20 milijardi evra - što je ekvivalentno 14 odsto njihove ukupne dobiti - u poreskim oazama, a Barklis (Barclays), HSBC i NetVest grup (NatWest Group) su među onima koje uživaju najniže poreske stope, navodi se u novom izveštaju koji prenosi “Gardijan” (The Guardian).

Ovo su podaci iz analize Poreske opservatorije EU o 36 velikih banaka koje su dužne da javno objavljuju podatke o svojim aktivnostima po zemljama.

Portparol HSBC-a rekao je da banka "nije koristila strategije izbegavanja plaćanja poreza, uključujući one osmišljene za veštačko preusmeravanje dobiti u zemlje sa niskim porezima".

Portparol Barklisa je kazao da je ova banka peti po veličini poreski obveznik u Velikoj Britaniji i da je plaćala poreze u svim jurisdikcijama u kojima posluje.

Ove tvrdnje će, međutim, dodatno podstaći one koji tvrde da vodeće zemlje moraju biti ambicioznije u suzbijanju agresivnog izbegavanja plaćanja poreza i prebacivanja profita u regije sa niskim porezima od strane multinacionalnih kompanija.

Korišćenje poreskih oaza od strane banaka mnogi aktivisti vide kao posebno problematičnu, budući da je više od 1,5 hiljada milijardi evra novca poreskih obveznika upotrebljeno za spasavanje posrnulih banaka u Evropi nakon finansijske krize 2008.

Nakon razgovora koje je organizovala Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) sa sedištem u Parizu, 130 zemalja, koje predstavljaju više od 90 odsto svetskog BDP-a, podržalo je prošlog jula minimalnu globalnu poresku stopu za multinacionalne kompanije od 15 odsto, nakon početnog pokušaja američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) kako bi osigurao sporazum sa stopom od 21 procenat.

Paralelne mere za ograničavanje prebacivanja profita u poreske rajeve od strane 100 najvećih svetskih kompanija predložio je Bajden, a o njima se sada raspravlja u OECD -u.

Predloženi sporazum omogućio bi vladama u zemljama u kojima je sedište multinacionalnih kompanija, da primenjuju taksu za dopunu kako bi se osiguralo da se na celi prihod plaća globalna minimalna stopa.

Međutim, više izveštaja sugeriše da će sa liste od 100 kompanija verovatno biti iključene banke nakon lobiranja finansijskog centra u Londonu (The City of London) i drugih međunarodnih finansijskih centara, prenosi “Gardijan”.

Poreska opservatorija EU, nezavisna istraživačka grupa, istakla je prednosti oporezivanja profita multinacionalnih kompanija po najvišoj globalnoj minimalnoj poreskoj stopi od 25 odsto – najnižoj sadašnjoj stopi u sedam najvećih svetskih ekonomija.

Poreska opservatorija navodi da bi uz takvu poresku stopu evropske banke pomenute u izveštaju morale da plate 10 do 13 milijardi evra na ime dodatnih poreza godišnje.

Zloupotrebe multinacionalnih kompanija i izbegavanje bogatih pojedinaca da plaćaju poreze, košta zemlje širom sveta 427 milijardi dolara godišnje u izgubljenim prihodima, navodi grupacija Mreža poreske pravde (the Tax Justice Network).

U istraživanju se pominje 17 zemalja i teritorija kao poreska utočišta: Bahami, Bermudi, Britanska Djevičanska ostrva, Kajmanska ostrva, Gernzi, Gibraltar, Hong Kong, Irska, Ostrvo Man, Džerzi, Kuvajt, Luksemburg, Makao, Malta, Mauricijus, Panama i Katar.

Najveća poreska stopa je u Luksemburgu (15 odsto), dok Bermudi, Panama, Britanska Djevičanska ostrva i Kajmanska ostrva imaju nultu stopu.

XS
SM
MD
LG