Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ganić stigao u Sarajevo


Ejup Ganić prilikom dočeka na sarajevskom aerodromu, 28. jul 2010.
Ejup Ganić, ratni član Predsjedništva BiH, nakon što je pet mjeseci proveo u kućnom pritvoru u Londonu, stigao je u Sarajevo. Nekoliko stotina građana koji su se okupili ispred sarajevskog aerodroma gromoglasnim pljeskom pozdravili su njegov dolazak.

Sud u Londonu odbio je u utorak kao politički motiviran zahtjev Srbije za izručenje Ganića zbog komandne odgovornost u slučaju Dobrovoljačka ulica, kada je u incidentu prilikom povlačenja Jugoslovenske narodne armije iz Sarajeva 3. maja 1992. godine stradalo nekoliko vojnika i oficira.
Doček Ejupa Ganića u Sarajevu, 28. jul 2010.


S Ejupom Ganićem stigli su i njegova kćerka Emina i sin Emir, kao i šef pravnog tima Ganićeve odbrane - Damir Arnaut.

„Što se gospodina Ganića tiče, ovo je gotovo. On je slobodan čovjek i to više ništa ne može promijeniti. Očekujem da će Srbija debelo razmisliti prije nego što pokuša bilo kojeg od naših branitelja opet ganjati po aerodromima. S obzirom na ovakvu sramotu koju su pretrpjeli pred engleskim sudom, siguran sam da u bilo kojoj zemlji, poput Engleske, njihovi zahtjevi neće biti razmatrani,“
izjavio je tom prilikom Arnaut.

Ganić je avionom doputovao iz Istanbula, a doček na sarajevskom aerodromu organizovalo mu je Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka i Koordinacija boračkih udruženja. Ispred aerodroma okupila se veća grupa građana sa transparentima na kojima su ispisane riječi podrške Ganiću.

Doček Ejupa Ganića na aerodromu u Sarajevu, 28. jul 2010.
Među njima bio je i bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Republike BiH Avdo Hebib.

„Mislim da je ovo pobjeda pravde i da zaista mi na osnovu pravde i istine možemo graditi sretniju i bolju budućnost,”
kazao je Hebib.

Britanski sud odbio je u utorak zahtjev Srbije da joj bude izručen Ganić, kojeg tereti za "ratni zločin nad vojnicima Jugoslovenske narodne armije u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine".

Ganić je uhapšen u Londonu 1. marta ove godine na osnovu potjernice Republike Srbije, koja je zatražila njegovo izručenje da bi mu se u Beogradu sudilo za ratni zločin.

*****
Mogli bi vas interesovati i ovi tekstovi:
Srpsko tužilaštvo ne treba da se bavi politikom

Britanski sud odbio izručenje Ganića
Ganić za RSE: Odluka Suda je potvrda da je BiH bila napadnuta
Srbija će se verovatno žaliti na odluku
Odbijanje zahtjeva Srbije različito primljeno u BiH

Slučaj Ganić

Slučaj Ganić

Ejup Ganić, bivši član Predsjedništva BiH, uhapšen je 1. marta na londonskom aerodromu Heathrow prilikom povratka u BiH na osnovu privremenog naloga Srbije za ekstradiciju zbog navodne odgovornosti za incidemt prilikom povlačenja kolone JNA iz Sarajeva u maju 1992. godine, kada je poginulo nekoliko vojnika.

Ganić je 11. marta pušten iz pritvora uz kauciju da se brani sa slobode, a na ročištu od 5. do 14. jula pred vijećem Suda za ekstradicije u Londonu održana je glavna rasprava povodom zahtjeva Srbije za izručenje.

Sud u Londonu odbio je 27. jula zahtjev kao politički motiviran. (Pročitajte prevod presude)

Ganić je na prvim demokratskim izborima u BiH 1990. godine izabran u sedmočlano Predsjedništvo BiH kao član Stranke demokratske akcije.

Drugog i trećeg maja 1992., uoči i na dan napada u Dobrovoljačkoj ulici, Ganić je mijenjao Aliju Izetbegovića na čelu Predsjedništva za vrijeme njegovog zarobljavanja od strane JNA. Optužnica Tužilaštva Srbije, podignuta 2008. godine, tereti Ganića za izdavanje naredbi za napad na jedinicu JNA.

Haški tribunal je 2003. rekao da nema dovoljno dokaza za optuživanje Ganića za ratni zločin dok Sud BiH provodi istragu o ovom slučaju.

Ganić je nakon rata u BiH bio predsjednik Federacije BiH.

Sve o slučaju Ganić:

Vijesti, analize, komentari, svjedočenja učesnika i snimci dešavanja u Dobrovoljačkoj ulici

XS
SM
MD
LG