Dostupni linkovi

Izaslanik pape Franje sa članovima Predsjedništva BiH


Željko Komšić, Richard Gallagher, Šefik Džaferović i Milorad Dodik u Sarajevu, 18. marta 2022.
Željko Komšić, Richard Gallagher, Šefik Džaferović i Milorad Dodik u Sarajevu, 18. marta 2022.

Papa Franjo pokazuje veliko zanimanje za društveno-političku situaciju u Bosni i Hercegovini (BiH) i snažno podržava suživot u BiH, ističući da su različitosti bogatstvo.

Poruka je to poglavara Katoličke crkve koju je prenio sekretar za odnose Svete Stolice Paul Richard Gallagher prilikom susreta s članovima Predsjedništva BiH 18. marta u Sarajevu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Milorad Dodik zahvalili su za materijalnu, duhovnu i političku pomoć i podršku koju Sveta Stolica već 30 godina upućuje građanima BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Takođe su zahvalili što papa Franjo u svom djelovanju zagovara međureligijski dijalog, toleranciju i ravnopravnost pripadnika svih konfesija.

Članovi Predsjedništva BiH i Gallagher razgovarali su i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, njenom putu ka Evropskoj uniji (EU) za koji postoji konsenzus te o demografskoj situaciji i generalno o bh. društvu.

Na sastanku je konstatovano da su odnosi BiH i Vatikana dobri, s prostorom za dodatno jačanje.

Gallagher je u četverodnevnoj posjeti BiH i planirano je da posjeti tri sjedišta biskupa, u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, gdje će u katedralama slaviti mise za mir, pravdu, pomirenje i napredak.

Papa Franjo posjetio je Bosnu i Hercegovinu početkom juna 2015.

Tada je kazao da "Sarajevo ima poseban značaj za Evropu i cijeli svijet", te da su "stoljećima na ovim prostorima prisutne zajednice različitih vjera, naroda i kultura".

Papa Franjo: Mir vama
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:07:39 0:00
XS
SM
MD
LG