Dostupni linkovi

Galić na suđenju Karadžiću: Sarajevske žrtve stvorila propaganda


Stanislav Galić
Stanislav Galić
Na haškom suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljen je višednevni iskaz zapovjednika Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Stanislava Galića.

Kao svjedok obrane, koji u Njemačkoj izdržava doživotnu kaznu zatvora zbog terora nad Sarajlijama, Galić je svom bivšem vođi nastavio potvrđivati teze – o samoobrani srpskih snaga, kršenju mirovnih sporazuma od strane Armije Bosne i Hercegovine (ARBiH) te "naklonjenosti međunarodne zajednice neprijateljskim snagama".

Prema Galiću srpske snage pod njegovim zapovjedništvom nisu krive – već nepravedno ocrnjene. Ni poslijeratna bilanca o 11 i pol tisuća ubijenih te 5 puta više ranjenih Sarajlija, nije pokolebala Galića da promijeni stav o ratnim događanjima na sarajevskom ratištu. Brojne snajperske žrtve, prema generalu VRS-a zapravo su bile kolateralne, zbog obične puščane paljbe koja je krivo okarakterizirana za potrebe propagande.

„Onda je veći efekat i kod pretpostavljene komande, i kod civila, i kod sredstava informiranja. Kad se kaže da je to snajperska vatra, a ne pješadijska. Zato smo odvajali ta dva pojma, jer stvarno i jesu dva pojma“, objašnjavao je svoj stav svjedok.

Karadžić koji se brani sam zatražio je od Galića i da potvrdi da nikada nije izdao zapovjed za pucanje na sarajevske civile tijekom višegodišnje opsade, navodeći pri tom neke od incidenata spomenutih u optužnici. Poput snajperskog pogotka devotogodišnje djevojčice koja se igrala ispred kuće (17.travnja) 1993.godine.

„Možete li nam reći – da li ste naredili ili znali da je netko naredio da se djeluje po civilima u području Sedrenika u Sarajevu?“, ispitivao je Karadžić.

Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
„Kao i prije što sam odgovorio, takvo naređenje nije moglo postojati – da se djeluje po civilima. I sva ta djelovanja su bila, ako je netko djelovao onda je djelovao mimo naređenja i protivno naređenju“, odgovarao je svjedok.

Osim osporavanja pucanja po civilima, Galić je naveo kako su srpske snage pod njegovim zapovjedništvom bile izazivane – kako bi odgovorile na vatru iz grada, što je nakon toga korišteno kao dokaz napada. Odgovornost za osudu srpskih snaga leži, prema Galiću, na mirovnim promatračima UN-a koje je opisao kao pristrane i naklonjene neprijateljskoj strani.

„Samo je trebalo još isprovocirati djelovanja da se i NATO stavi na stranu Armije BiH. Uvijek su bili na strani 1.korpusa ARBiH. Rijetkost na našoj strani. Rijetkost“, naveo je svjedok obrane.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:15:20 0:00
Direktan link

Potkraj ispitivanja u ponedjeljak Galić je okrivio civile srpske nacionalnosti za zaustavljanje humanitarnih konvoja, objašnjavajući kako su to radili jer nisu željeli da neprijateljska strana dobiva pomoć. Pri tom je ustvrdio kako je on izdavao suprotna naređenja – da se humanitarni konvoji moraju propuštati.

Nakon što Karadžić završi sa višednevnim glavnim ispitivanjem, Galića će tijekom unakrsnog ispitivanja haško tužiteljstvo suočiti s dokazima na temelju kojih je osuđen na doživotan zatvor - kao jedan od najodgovornijih za (troipogodišnji) teror sarajevskih cila. Njegovo svjedočenje prekinuti će se u srijedu kako bi kao svjedok obrane iskaz mogao dati japanski diplomat Jasuši Akaši (Yasushi Akashi), koji je tijekom rata bio posebni izaslanik generalnog tajnika UN-a za Jugoslaviju.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG