Dostupni linkovi

Gafovi u Crnoj Gori: Šamar za ženturače, autoput u snovima, ekonomija kao u EU


Montenegro - Parliament electing new Government, old-new Prime Minister Milo Djukanovic, Podgorica, 04Dec2012

I kada bi htjeli, veoma teško bi mogli izabrati gaf godine u Crnoj Gori. Svaki gaf javnih ličnosti je poseban i specifičan, nastao u posebnim okolnostima, a ponekad i u posebnim stanjima svijesti. Takođe i teme na koje se gafovi odnose su različite. Ekonomija, diplomatija, biznis, politika... samo su dio oblasti u kojima su uglavnom političari uspjeli da nasmiju ili da zaprepaste javnost.

Tokom čitave godine politički državni vrh je širio neumjereni optimizam. Kada je riječ o ekonomiji, premijer Đukanović je zadovoljan stanjem i reklo bi se da Crna Gora nema problema u toj oblasti. Po Đukanoviću problem je u okruženju pa i Evropskoj Uniji:


U oblasti bezbjednosti Crna Gora prednjači. Prema mišljenju Ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića stranje u Crnoj Gori je na nivou čak i Sjedinjenih Država:


Nisu samo državni funkcioneri širili neumjereni optimizam, već se slično moglo čuti i u opoziciji. Branko Radulović vjeruje u 400.000 građana na protestima protiv vlasti. Pa je njegov problem kako održati red i mir:


Ipak, nisu svi građani Crne Gore bezbjedni. Dok hoda ulicom, trebalo bi da se osvrće za sobom predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević, jer je biznismen, investitor, strateški partner Vlade Veselin Pejović vlasnik Kominata aluminijuma nastavio da prijeti Medojeviću iako ga je već jednom fizički napao:


Možda se Pejović šalio, jer je na direktno pitanje negirao da bije žene:

Onaj koji nije za uličnu borbu je sigurno predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji je negirao da je napao šefa parlamenta Ranka Krivokapića zbog različitog mišljenja:


Ipak to nije smetalo poslaniku opozicije Milanu Kneževiću da procjenjuje ko bi pobjedio u potencijalnoj tuči:


Kampanja za lokalne izbore je bila mejdan za sve vrste lapsusa i omaški. Lider je, tada kandidat a sada gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović. I danas se povremeno na društvenim mrežama prepričava razvoj gradskih opština Tuzi i Golubovci - kao Pariz Sen Žermen:


Strijepović bi u skladu sa obećanjima trebalo da rješava lične i porodične probleme građana:


Nije Stijepović jedini. Milenko Mugoša iz DPS-a o samome sebi:


Tu je i srpski radikal Borislav Marković koji govori o simbolici broja tri, mjestu na kome se našla njegova lista na izborima u Beranama:


Nisu samo domaći političari i državnici skloni čudnim izjavama. Ponekad i strani diplomati dođu u Crnu Goru imaju problem sa stavom. Tako je hrvatska šefica diplomatije Vesna Pusić u Kotoru najprije saopštila da zemlja, misleći na Crnu Goru, u kojoj napadi i ubistva novinara nisu istraženi "ne bi trebalo da bude članica NATO:


Hrvatsko ministarstvo je demantovalo da je Pusić ovo izjavila. A sama ministarka je nešto kasnije na engleskom jeziku iznijela suprotan stav:


Koliko je bilo važno Sjedinjenim Državama da premijer Đukanović dođe u posjetu, domaćoj javnosti je pojasnio bivši ambasador u SAD Miodrag Vlahović, navodeći da o tome govori činjenica da je zvanični prevodilac bio iz kabineta potpredsjednika Bajdena:


U međuvremenu smo saznali da kada premijeru Đukanoviću stigne poziv od tužioca, premijer Đukanović sam odlučuje kada će pristupiti u tužilaštvo:


Priča i rasprava o budućem zaduženju od milijardu eura za izgradnju 42 kilometra autoputa bila je teška za potpredsjendika parlamenta Branka Radulovića:


Za kraj jedna vrsta kakofonije. Malo ko ima prave podatke šta je pozadina sukoba između članica vladajuće koalicije oko privatizacije Kraljičine plaže kod Čanja koju traže Arapi. Evo kako se u jednom trenutku raspravljalo o tom problemu u emisiji na televiziji Crne Gore:

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG