Dostupni linkovi

Gadafi tvrdi da se ne predaje, Obama nastavlja pritiske


Libija: Nastavljaju se NATO napadi na Tripoli
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00
Direktan link


(VIDEO - Libija: Nastavljaju se NATO napadi na Tripoli )

Moamer Gadafi izjavio je da se neće pokoriti, uprkos žestokim vazdušnim napadima avijacije NATO u kojima je stradala 31 osoba i upozorenja američkog predsednika Baraka
Obame
da će pritisak na libijskog vođu da ode sa vlasti biti pojačan.

Intenzivno bombardovanje Tripolija nastavljeno je i u ponedeljak uveče, a snažne eksplozije su se čule u sektoru u kojem se nalazi rezidencija libijskog vođe u centru grada, javio je Frans pres.

"Uprkos bombardovanju, nećemo se pokoriti", poručio je Gadafi u poruci koju je emitovala libijska televizija u danu kada je avijacija NATO-a izvela najžešće napade na Tripoli od početka intervencije u toj zemlji 19. marta.

Ti napadi su izvedeni na dan kada je pre 69 godina rođen libijski vođa, 7. juna 1942. godine.

"Bombardovanja su blizu mene, ali ja se ne dam", rekao je Gadafi pozivajući još jednom "narod da pruži otpor". Kako je ranije navela libijska agencija Džana, Gadafi se juče sastao s plemenskim vođama.

Rusija želi da posreduje

Prema rečima portparola libijske vlade Muse Ibrahima, "NATO je izveo napad pun mržnje na Tripoli izbacivši više od 60 bombi na grad". On je na konferenciji za novinare rekao da je u tim napadima poginula 31 osoba a da ih je "više desetina ranjeno".

Američki predsednik Barak Obama u ponedeljak je u Vašingtonu poručio da "Gadafi mora da napusti vlast i da je preda Libijcima".

"Sve dok to ne učini, pritisak na njega će jačati", rekao je Obama.

Oblak dima i prašine od eksplozije se diže u nebo, nakon vazdušnih napada NATO na Tripoli, 07. jun 2011.
Libijski režim u ponedeljak je napustio još jedan visoki zvaničnik. Ministar rada Al Amin Manfur koji se nalazi u Ženevi, izrazio je podršku opozicionom Prelaznom nacionalnom savetu i ponudio političkom vođstvu tog tela pobunjenika svoje usluge.

U Bengaziju, uporištu libijskih pobunjenika, u ponedeljak je boravio i specijalni ruski izaslanik Mihail Margelov, koji je izrazio spremnost Moskve da preuzme ulogu posrednika kako bi se omogućio dijalog između Gadafija i pobunjenika.

Šef ruske diplomatije u ponedeljak je ipak, napomenuo da Rusija ne namerava da "preuzme ključnu ulogu" posrednika u libijskom konfliktu, uz ocenu da taj zadatak pripada Afričkoj uniji.

Predstavnici Afričke unije međutim, već sedmicama pokušavaju da posreduju u tom konfliktu, ali za razliku od režima u Tripoliju, gde ih rado dočekuju, u Bengaziju opozicija odbija svaki razgovor dok Gadafi ne ode sa vlasti.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, od polovine februara kada je počela pobuna protiv libijskog lidera Moamera Gadafija i njegove vlade, u Libiji je poginulo između 10 i 15 hiljada ljudi, a njih 890 hiljada je napustilo zemlju.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG