Dostupni linkovi

Gadafi: Povlačenje je bilo taktički potez


Libija: Pobunjenici osvojili Gadafijevu rezidenciju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

(Libija: Pobunjenici osvojili Gadafijevu rezidenciju)

Libijski pobunjenici su saopštili da je čitav Tripoli pod njihovom kontrolom.

Oni međutim, nisu našli Muamera Gadafija i njegove sinove u glavnom štabu u Tripoliju koji su zauzeli i ne znaju gde su, rekao je portparol pobunjenika pukovnik Ahmed Omar Bani u Bengaziju.

Zauzimanje Bab al Azizije predstavlja veliki uspeh libijskih pobunjenika, ali oni još ne mogu da proglase pobedu pošto se ne zna gde su Gadafi i njegovi sinovi, a u Tripoliju se još vode borbe.

Evropska unija je spremna da otvori diplomatsku misiju u Tripoliju čim se za to steknu bezbednosni uslovi, kao i da što pre odblokira zamrznuta libijska sredstva kako bi pomogla obnovu Libije.

Više stotina libijskih pobunjenika pohrlilo je kroz zelenu kapiju Bab al Azizije, vojnorezidencijalnog kompleksa pukovnika Moamera Gadafija, gde su opljačkali skladišta oružja i uzalud tražili Gadafija i njegove sinove.

Jedan opozicioni pristalica je govoreći za Al džaziru teško uspevao da obizda svoje emocije:

"Gadafi nas je isključio iz sveta u poslednje 42 godine. I mi želimo da nas svet vidi, da dođe kod nas. Ja ne mogu da govorim sada jer sam previše uzbuđen ali ja samo želim da svet prihvati našu radost i razume šta ovo znači za nas".

Moamer Gadfi oglasio se nešto malo kasnije. Preko lokalnog radija u Tripoliju poslao je poruku da je povlačenje iz sedišta Bab al Azizija bilo "taktički potez, jer je rezidencija bila meta 64 NATO vazdušna udara".

Njegovu poruku prenela je i televizija Al-Orouba u suradnji s Al-Rai televizijom.

U izvještaju je rečeno da se Gadafi zakleo na borbu do smrti, tvrdeći da će iz borbe s NATO-om i pobunjenicima izaći kao "mučenik ili pobednik".

Gadafijev portparol Musa Ibrahim kazao je kako je pukovnik spreman pobunjenicima odolevati još mesecima, ako ne i godinama, najavivši da će Libiju pretvoriti u "vulkane, lavu i vatru".

Hejg: Mogući su veliki problemi

Dodao je i kako su njihove trupe uhvatile visoke predstavnike Katara i Ujedinjenih arapskih emirata, te da pobunjenici neće uživati mir ukoliko se iz Bengazija "presele" u Tripoli.

U međuvremenu, EU proučava načine kako da što je moguće pre odmrzne milijarde dolara libijskih sredstava kako bi pomogla obnovi libijske privrede, uspostavljanju rada javnih službi, reformi policije i vojske, ali i na isplatu plata za ljude koje rade u Prelaznom nacionalnom savetu, rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

"Veoma je važno da započnemo i nastavimo proceš pomoći libijskim prelaznim liderima da se fokusiraju na bezbednost. Od ključne vaznosti za buducnost je da se ljudi osećaju bezbedno", kaže ona.

Američki Stejt department takođe je najavio odmrzavanje između milijardu i milijardu i po dolara zamzrnutih libijskih sredstava. Portparolka Stejt departmenta Viktoria Nuland:

"Nema sumnje da je Gadafijev rezim skoro propao. Takođe nema sumnje da je najbolja stvar koju on moze da uradi za svoj narod da se odmah odrekne vlasti."

Libijski pobunjenik (u sredini) slavi na Zelenom trgu, preimenovan u Trg mučenika, Tripoli, 23. avgust 2011.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun zatražio je od šefa libijskih pobunjenika Mustafe Abdel Džalila da se angažuje za pomirenje u Libiji, zbog rizika od represalija prema snagama lojalnim pukovniku Moameru Gadafiju.

I za britanskog šefa diplomatije Vilijama Hejga glavni prioritet je da se pomogne u stabilizaciji Libije.

Hejg je rekao da režim libijskog vođe Muamera Gadafija proživljava svoje "poslednje dane" ali da "još nije kraj".

On je dao izjavu ubrzo posle vesti da su pobunjenici zauzeli veliki Gadafijev kompleks u Tripoliju ocenio je da se radi o istorijskoj pobedi.

"Ali isto tako svi smo naučili poslednjih meseci da ne dozvolimo da nas ponesu događaji", rekao je Hejg i ocenio da bi još mogli da se pojave "ogromni problemi".
XS
SM
MD
LG