Dostupni linkovi

G20 o obnovi ekonomskog rasta


Ministri finansija G20, 14. mart 2009.
Ministri finansija G20, 14. mart 2009.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka Grupe 20 razvijenih industrijskih zemalja obavezali su se da će uložiti trajni napor kako bi obnovili ekonomski rast u uslovima globalne krize.

"Riješeni smo da učinimo trajni napor neophodan kako bi se obnovio rast", navodi se u saopštenju G20 nakon sastanka u subotu u Horšemu na jugu Engleske. Ministri finansija i guverneri centralnih banaka Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja i država sa ekonomijama u usponu razmatrali su načine za ublažavanje globalne recesije i pokušali da premoste razlike u pristupu svjetskoj finansijskoj krizi.

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Velika Britanija predložile su da se zemlje članice G20 dogovore o povećanju izdvajanja iz državne kase kako bi dodatno stimulisale svoje privrede. S druge strane velike evropske zemlje, poput Njemačke i Francuske, smatraju da se pažnja mora više usmjeriti na uvođenje strožih mjera regulacije finansijskog sistema, prenose agencije.
Robert Zelik, predsjednik Svjetske banke 13. mart 2009.

Britanski ministar finansija, Alister Alistair Darling, rekao je da je "prilično siguran" da će biti postignut napredak u ostvarivanju tri glavna cilja - obezbjeđivanju podrške nacionalnim ekonomijama, podsticaju bankama da ponovo počnu da daju kredite i obezbjeđivanju da cijeli svijet ima koristi od preduzetih mjera.

Na skupu prethodnog dana, predsjednik Svjetske banke Robert Zelik upozorio je da će ova biti veoma teška godina i zatražio da se hitno preduzmu mjere za popravljanje stanja svjetske privrede. On je prognozirao pad svjetske ekonomije od jedan do dva odsto i predvidio da će se teškoće nastaviti i u narednoj godini.

Evropska unija ne planira nove stimulanse dok ne vidi kako već usvojeni djeluju, a ti rezultati neće se vidjeti prije sljedeće godine. SAD i Evropa se slažu oko potreba da se povećaju davanja Međunarodnom monetarnom fondu, kako bi mogao da pomogne zemljama koje su u velikim problemima. Odluke susreta u Horšemu, kako je najavljeno, trebalo bi da budu temelj za samit lidera te grupe, koji će biti održan 2. aprila, takođe u Velikoj Britaniji.

(Izvor: Mina)
XS
SM
MD
LG