Dostupni linkovi

G7 će dati Ukrajini sredstva koja su joj potrebna


Američka ministarka finansija Dženet Jelen

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) rekla je da su se finansijski lideri G7 složili da obezbede Ukrajini finansijska sredstva koja su joj potrebna u borbi protiv ruske invazije.

Jelen je, govoreći novinarima nakon prvog dana sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka G7, odbila da potvrdi cifru od 18,4 milijarde dolara obećanu u nacrtu saopštenja grupe u koji je Rojters imao uvid.

Jelen je rekla da su obećanja o finansiranju Ukrajine tokom sastanka premašila 15 milijardi dolara za koje je Kijev procenio da su mu potrebni u naredna tri meseca da nadoknadi izgubljene prihode jer rat razara ekonomiju Ukrajine.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Paket američke pomoći od 40 milijardi dolara uključivao bi 7,5 milijardi dolara nove ekonomske pomoći, dok je Evropska komisija obećala 9 milijardi evra za Ukrajinu, rekla je Jelen. Druge zemlje, uključujući Kanadu i Nemačku, obećale su dodatne iznose.

"Poruka je bila: 'Mi stojimo iza Ukrajine. Skupićemo zajedno sredstva koja su im potrebna da prođu kroz ovo'", rekla je Jelen.

Sastanak G7, grupe sedam najrazvijenih zemalja završava se 20. maja.

XS
SM
MD
LG