Dostupni linkovi

G7 će osigurati 9,5 milijardi nove pomoći za Ukrajinu


Uništeni tržni centar u Mariupolju, 20. mart 2022.

Vodeće ekonomije Grupe sedam (G7) pristale su osigurati 9,5 milijardi dolara nove ekonomske pomoći Ukrajini kako bi pomogla Kijevu da isplati plate javnim zaposlenicima i osigura da vlada može nastaviti funkcionirati dok se brani od ruske invazije.

Njemački ministar finansija Christian Lindner rekao je novinarima 20. maja da uz dodatak od 9,5 milijardi dolara dosadašnja podrška Ukrajini iznosi 19,8 milijardi dolara. Nova suma pomoći obećana je tokom sastanaka ministara finansija G7 i guvernera centralnih banaka u Njemačkoj ove sedmice.

"Složili smo se da finansijska situacija Ukrajine ne smije imati uticaja na sposobnost Ukrajine da se uspješno brani", rekao je Lindner. "Moramo dati sve od sebe da okončamo ovaj rat."

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Nova obećanja uključuju 7,5 milijardi dolara bespovratnih sredstava iz Sjedinjenih Država i milijardu dolara bespovratnih sredstava iz Njemačke. Preostalu milijardu dolara osigurat će ostale zemlje G7 u obliku jamstava i zajmova, saopštilo je njemačko ministarstvo finansija.

"Nastavit ćemo da budemo uz Ukrajinu kroz ovaj rat i nakon njega i spremni smo, prema potrebi, učiniti više", rekli su ministri G7 u saopštenju na kraju dvodnevnog sastanka u Njemačkoj.

Ruska invazija dotakla se gotovo svake teme obrađene tokom sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i Sjedinjenih Država.

"Agresorski rat Rusije uzrokuje globalne ekonomske poremećaje, utičući na sigurnost globalne opskrbe energijom, proizvodnju hrane i izvoz hrane i poljoprivrednih proizvoda, kao i općenito funkcioniranje globalnih lanaca opskrbe", stoji u saopštenju.

Najnovija svjetska ekonomska prognoza Međunarodnog monetarnog fonda kaže da će se ukrajinska ekonomija ove i sljedeće godine smanjiti za 35 posto.

Izvor: Reuters, Associated Press
XS
SM
MD
LG