Dostupni linkovi

Funkcioneri i izbori: Srbijom uzduž i popreko u službenim autima


Ilustracija, foto: Večernje novosti
Ilustracija, foto: Večernje novosti
Građani Srbije ovih dana mogu biti iznenađeni ako im u zanatsku radnju svrati poneki ministar ili možda predsednik države. To se svakodnevno može videti na TV ekravima i postavlja se pitanje koliko funkcioneri zloupotrebljavaju državne resurse u stranačkim kampanjama.

Do podne ministar a posle kod zemljoradnika, zanatlija doktora i direktora u fukciji partije.Tako izgleda predizborna scena u Srbiji.

Većina ministara i državnih službenika, kako se može i pretpostaviti, jednoglasno odbacuju tvrdnje da su prekršili pravila ili zluopotrebili funkciju u stranačkoj kampanji.

Neke partije tvrde da još uvek nisu krenuli u kampanju pa se i time „pokrivaju aktivnosti“ njihovih ministarskih radova na terenu.Tako smo na službenom putu zatekli ministra prosvete i potpredsednika SPS-a Žarka Obradovića.

„Evo mene ste našli na putu iz Niša ka Beogradu. Otišao sam dole zato što smo otvorili festival „Nauk nije bauk“ obišao univerzitetske stanove koji se prave i rekao ljudima da će tender za nastavak izgradnje studentskog doma biti otvoren u ponedeljak. I sad - da li je to moj redovan posao-da, da li je ovo vreme predizborne kampanje-da. Kako će ljudi reagovati, neznam, jer ne znam da li će neko objaviti ili neće. Ako objave, neko će reći vidi sad je našao da to radi, a to je deo moje redovne aktivnosti, Kada kao koalicija budemo krenuli u redovnu izbornu aktivnost mi ćemo obavestiti javnost o tome“, kaže ministar prosvete i potpredesednik SPS-a Žarko Obradović

Više ne zna ko šta i kome sa koje pozicije obećava. Dovoljno je zaviriti u televizijske izveštaj u kojima sve vrvi od uspeha i blagostanja. Gde funkcioneri prisvajaju državne zasluge stavljajući ih pod stranačke skute, niko sa sigurnošću ne može da utvrdi.

Različita tumačenja zakona

Čedomir Čupić, predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, kaže da Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije predviđa sankcije za povredu pravila.

„Svaki učesnik ima pravo da se angažuje u predizbornoj kamonaji samo nema pravo da se predstavlja kao ministar. Predsednik države ako ide kao predsednik a pominje Demokratsku stranku onda je to zloupotreba, a ako predsednik ide kao lider partije i ne pominje svoju državnu funkciju onda to nije zloupotreba. Pazite, ne može mi nikoga isključiti od aktera da učestvuje u predizbornoj kampanji. Nažalost, evo i Zakon Agencije za borbu protiv korupcije ima mnogo nejasnoća, a one omogućava različita tumačenja“, tumači Čupić.

Boris Tadić na predizbornom skupu u Kragujevcu, mart 2012.
Boris Tadić na predizbornom skupu u Kragujevcu, mart 2012.
Samo nekoliko zvaničnika, među kojima predsednik, premijer i ministri policije i vojske imaju neku vrstu privilegije da koriste državne reusrse.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen upozorava da svaki uočenu povredu pravila građani mogu da prijave, što bi valjda trebalo da znači da će država reagovati.

„Jednostavno pozivamo sa ove govornice sve koji imaju dokaze ili saznanja da bilo ko od ministara kor,isti privilegije države za stranačku kampanju da to prijave agenciji za borbu protiv korupcije. Podsetiću, samim zakonom o finansiranju političkih aktivnosti, i pored oštrih prekršaja predviđene su i krivične odredbe za nepoštovanje odredbi zakona“, pojašnjava Homen.

Kako stvari stoje na terenu državni zvaničnici ne mare mnogo na odredbe zakona. Obilaze Srbiju uzduž i popreko izlazeći iz službenih automobila.

Nemanja Nenadić, direktor nevladine organizacije Transparensi Srbija, kaže da bi „naprasno“ aktivni ministri morali biti pod većom lupom nadležnih.

„Smatram da je to očigledno deo predizborne kampanje i isto tako bilo je i pitanje aktivnosti predsednika Republike u vezi sa posetama različitim domaćinstvima. To dakle strogo gledano nije zabranjeno predsedniku Republika, ali i ne predstavlja nešto što je esencijalno deo vršenja njegove funkcije. Po mom mišljenju, te funkcije su jasno predstavljale aktivnosti u kontekstu političke kampanje koja trenutno traje, a ne neke redovne funkcije predsednika Republike. Isto to se može reći za putovanja velikog broja funkcionera, narodnih poslanika, gradonačelnika na Sajam automobila“, primećuje Nenadić.

Predizborni život Srbije prepun je obećanja i optimizma i jednako zanimljiv kao latinoameričke sapunice, ali samo za one kojih ih prate.
XS
SM
MD
LG