Dostupni linkovi

Fuele: Više se ne smijemo kada je u pitanju Rusija


Povjerenik EU za proširenje Stefan Fuele za vrijeme intervjua u sjedištu RSE u Pragu
Razgovarala Daisy Sindelar, priredila Mirjana Rakela

Povjerenik Europske unije za proširenje, Stefan Fuele, izjavio je da je EU doprinijela trenutnom sukobu u Ukrajini, jer je propustila shvatiti izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina o raspadu bivšeg SSSR-a.

"Nismo ozbiljno shvatili ono što nam je prije nekoliko godina rekao sam predsjednik Putin. Ustvrdio je da je raspad SSSR-a bila najveća katastrofa 20. stoljeća," kazao je Fuele u intervjuu u sjedištu Radija Slobodna Evropa u Pragu.

"Na summitu NATO- Rusija u Bukureštu 2008. godine, bio sam u sobi kad je Putin izjavio da je Ukrajina "umjetna država", dodao je Fuele. "Pola nas se nasmijalo, pola nas nije razmijelo. Ali, sada shvaćamo i više nam nije do smijeha“.

U posljednjih nekoliko mjeseci Rusija je anektirala Krimski poluotok i oružano podržava separatistički pokret u istočnoj Ukrajini gdje žive građani koji govore ruski jezik. Sukob je već odnio desetke života. Najnovije žrtve su u Slavljansku, gdje su poginule najmanje tri osobe, uključujući dva ukrajinska pilota helikoptera koji su oboreni protuavionskim raketama.

Rusija je također bila povezana sa nasiljem na Majdanu u Kijevu, na proevropskim protestima, a koji su započeli nakon što je tadašnji predsjednik Viktor Janukovič odbacio ključni dogovor s EU o pridruživanju pod očitim pritiskom iz Moskve. Fuele, čija je domovina Češka Republika ovaj tjedan obilježila 10. obljetnicu ulaska u Europsku uniju, kazao je da Bruxelles nije uspio uvjeriti Rusiju da na evropske relacije gleda kao na odnose u kojoj obje strane pobjeđju, a ne u kojoj jedna strana gubi.

On je također izrazio zabrinutost jer Moskva više ne vodi račina o međunarodnim konvencijama, uključujući Budimpeštanski memorandum iz 1994., koji jamči Ukrajini teritorijalni integritet, kao i prošlomjesečni Ženevski sporazum koji je trebao spriječiti eskalaciju daljnjih sukoba u Ukrajini.

"Zabrinjavajuće je da se ne poštuju međunarodni pravni akti, poput načela iz Helsinkija 1975. koji govore o teritorijalnoj cjelovitosti država i koji zabranjuje intervenciju. Nepoštovanje međunarodnog prava je najgore što se Evropi dogodilo od Drugog svjetskog rata,“ smatra Fuele.

"Ranije smo imali bipolarni svijet i Željeznu zavjesu," rekao je on . "Sada imamo multipolarni svijet u kojem je prema Putinovim idejema, glavno pravilo – da nema pravila. To je strašno."

Fuele, čiji petogodišnji mandat ističe u oktobru, izjavio je kako se još uvijek nada da će EU uvjeriti Rusiju da rješenje treba naći za pregovaračkim stolom, jer Evropa nije mjesto gdje se treba boriti za moć.

Ali prvo, priznao je, 28 zemalja članica EU-a moraju po strani ostaviti svoje unutarnje razlike i pronaći zajednički način konstruktivnog angažmana s Rusijom.

Jedan broj evropskih članica - uključujući Njemačku, Mediteranske zemlje, Mađarsku i Finsku - u prvi plan stavljaju svoje ekonomske, umjesto zajedničkih interesa cijele EU.

"Ako mi nismo odlučno i čvrsto jedinstveni, posljedice po naše vlastite zemlje su jasne," rekao je Fuele. "Da li je u interesu Putina da ima snažnu Evropsku uniju koja ima zajednički stav ? Naravno da nije."

"Već sam vidio jedan broj populista i nacionalista u cijeloj EU koji uskaču u ruska propagande kola", istaknuo je Fuele . "Ja sam prestravljen mogućim posljedicama," kazao je povjerenik za proširenje EU tokom posjeta sjedištu Radija Slobodna Evropa u Pragu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG