Dostupni linkovi

Fudbalska selekcija beskućnika se sprema za prvenstvo


Opštinska djeca u istom dresu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:19 0:00

BiH ima i jednu manje poznatu fudbalsku reprezentaciju. Riječ o selekciji beskućnika koja će braniti boje BiH na svjetskom prvenstvu koje će se iduće godine održati u Meksiku iako još ne znaju da li će skupiti novac za ovo daleko putovanje. Autor: Arnes

BiH ima i jednu manje poznatu fudbalsku reprezentaciju. Riječ o selekciji beskućnika, koja će braniti boje BiH na svjetskom prvenstvu koje će se iduće godine održati u Meksiku. Izbor ovih reprezentativaca je veliki, a ne nedostaje ni optimizma, bar u sportskom nadmetanju.

Na Svjetskom prvenstvu reprezentacija beskućnika u malom fudbalu, koje će se od 6. do 14. oktobra 2012. godine održati u Meksiku, za selekciju BiH nastupit će igrači iz Sarajeva, Banje Luke, Tuzle, Doboja i opštine Doboj Istok. Riječ je međunarodnom sportskom projektu koji su 2003. godine pokrenuli socijalni radnici iz Austrije i Škotske. Njihova ideja je, zapravo, bila da pronađu jezik koji mogu razumjeti svi beskućnici svijeta, a fudbal se pokazao kao pravo rješenje.

Ovakve fudbalske selekcije danas postoje u 72 države svijeta, kaže selektor fudbalske reprezentacije beskućnika BiH Elmedin Škrebo.

Selektor Elmedin Škrebo: Homeless world cup organizacija je u prvoj godini tog takmičenja postavila jedini kriterij da su igrači beskućnici, ali se taj spisak kriterija i kategorija iz kojih se mogu crpiti igrači širi.
„Homeless world cup organizacija je u prvoj godini tog takmičenja postavila jedini kriterij da su igrači beskućnici, znači, grubo rečeno, beskućnici koji žive na ulici. Međutim, svake naredne godine taj spisak kriterija i kategorija iz kojih se mogu crpiti igrači je proširivan, tako da ove godine ima tih 11 kategorija iz kojih se mogu crpiti igrači”, navodi Škrebo.

Na prvenstvu u Meksiku učestvovat će se 56 muških i 16 ženskih reprezentacija. Reprezentativci BiH su povratnici, raseljeni, koji borave u kolektivnom smještaju, i bivši ovisnici o drogama. Igrači mogu nastupiti na samo jednom svjetskom prvenstvu kako bi što više socijalno ugroženih i marginalizovanih pojedinaca prošlo kroz ovo takmičenje.

Član fudbalske reprezentacija beskućnika BiH Alen Bešić živi u okolini Doboja.

„Spletom okolnosti ’92.-’95. ja i moja porodica smo izbjegli, i sada nismo stekli uslove još uvijek za povratak kući. Živim u zgradi koja je u vlasništvu opštine, ustvari sam podstanar, i tako sam stekao pravo na učešće u Homeless world cup-u. Mislim da je ovo jedan jako dobar projekat jer momci kao ja nemaju priliku baš da odu na jedno veliko takmičenje. To će biti jedna dobra stvar da zaboravimo na našu svakodnevincu i to sve“, navodi Bešić.

Resocijalizacija pomoću sporta

Među igračima fudbalske reprezentacije beskućnika BiH je i Filip Alvir iz Banje Luke.

Trening fudbalske reprezentacije beskućnika BiH
Trening fudbalske reprezentacije beskućnika BiH
„Dolazim iz socijalno marginalizovane populacije. Ja sam bivši ovisnik o teškim drogama - i došao sam u situaciju da nastupam za reprezentaciju BiH u fudbalu“, priča Alvir.

Svjetski fudbalski kup beskućnika usmjeren je na socijalno ugrožene skupine i jedan od njegovih najvažnijih ciljeva je da se kroz pozitivne strane sporta pomogne resocijalizacija učesnika, kaže bh. selektor Elmedin Škrebo.

„Primjera radi, kako bismo pomogli nekom bivšem ovisniku da se ponovo resocijalizira u svojoj lokalnoj zajednici, da nađe posao, da ga sredina ne osuđuje, da ga prihvati kao reprezentativca svoje države i da cijeni to. Zatim, osobe koje nemaju riješeno stambeno pitanje, u ovom slučaju osobe koje borave u izbjegličkim centrima, da im se pomogne, da se izgrade objekti u kojem će imati život dostojan čovjeka“, navodi on.

Fudbalska reprezentacija beskućnika u BiH je formirana zahvaljujući aktivnostima Međunarodnog foruma solidarnosti Emaus, nevladine organizacije sa sjedištem u opštini Doboj Istok.

S obzirom da se svjetski kup održava pod okriljem međunarodnih fudbalskih organizacija, Forum solidarnosti sarađuje i sa Fudbalskim savezom BiH, koji je reprezentativcima beskućnicima osigurao sportsku opremu za nastup na ovogodišnjem turniru u Sloveniji, na kojem su zauzeli drugo mjesto, kaže Škrebo.

„Iduće godine je domaćin Hrvatska, najvjerovatnije u mjesecu junu. Dobili smo zadatak da proširimo broj učesnica, tako da ćemo mi neke naše prijatelje u Crnoj Gori kontaktirati koji bi mogli da predstavljaju Crnu Goru jer oni još uvijek nisu članica, Srbija će Makedoniju, Slovenci Italiju i Mađarsku, tako da bi 2013., kada BiH bude domaćin tog regionalnog takmičenja, trebalo biti nekih 13 do 15 selekcija - ako se nastavi na taj način širiti članstvo u Evropskom socijalnom kupu“, rekao je Škrebo.

Za putovanje na Svjetsko prvenstvo u Meksiku fudbalskoj reprezentaciji beskućnika BiH za najjeftinije avionske karte potrebno je 30.000 maraka, a finansijska konstrukcija odlaska osam igrača i četiri člana stručnog štaba još nije zatvorena. Selektor Elmedin Škrebo očekuje značajniju podršku Fudbalskog saveza BiH.
XS
SM
MD
LG