Dostupni linkovi

Fudbalska groznica u Crnoj Gori: Nižu se uspjesi "crvenih"


Ako je u utorak tokom dana rasla euforija uoči fudbalskog spektakla na stadionu Pod Goricom, na kome je reprezentacija Crne Gore igrala neriješeno 1 :1 sa moćnim Englezima, nakon meča sa visokim adrenalinom u kome su dominirali “hrabri sokoli”, zavladao je pravi delirijum, koji se sa stadiona potom prelio na podgoričke ulice i brojne lokale.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:16 0:00
Direktan link

Bio je to snimak iz jednog od podgoričkih kafića u kome su do ranih jutarnjih sati neriješen rezultat utakmice u okviru kvalifikacija za svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu, zajedno slavili i crnogorski i engleski navijači. Prvi, jer su “crveni“ i u trećem meču pokazali da mogu da se odmjere sa ''gordim albionom'', a drugi što su uspjeli da se izvuku bez poraza, poslije brojnih propuštenih šansi crnogorskih fudbalera.

Evo kako je sve propratio jedan strani komentator:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00
Direktan link

Partija iz snova “hrabrih sokolova “, Englezi se “provukli“ Pod Goricom, samo su neki naslovi po internet portalima i društvenim mrežama odmah nakon utakmice, kojom je reprezentacija Crne Gore zadržala prvu poziciju u kvalifikacionoj grupi za Mundijal.

Ovakve su bile prve impresije selektora Branka Brnovića i strijelca Dejana Damjanovića.

"Moram da kažem da smo mi kao reprezentacija Crne Gore presrećni jer smo igrali 3 utakmice sa Engleskom i uspjeli da ostanemo neporaženi", rekao je Brnović.

"Mislim da smo bili bolji i da smo pokazali da možemo da igramo sa svima. Sada sa punim pravom očekujemo neki dobar plasman, pa da se ovako vidimo u Riju", rekao je strijelac izjednačujućeg gola Dejan Damjanović.

Crna Gora je napravila nešto što je ravno pravom sportskom čudu, za Radio Slobodna Evropa ocjenjuje okršaj Pod Goricom sportski komentator Đorđe Kustudić.

"Kada može u fudbalu da se nosi na ovom nivou sa reprezentacijama kakva je Engleska. To govori u prilog onim mišljenjima da imamo reprezentaciju koja može da igra I sa najboljim svjetskim ekipama", ističe Kustudić.

Kustudića smo pitali i za objašnjenje paradoksa da crnogorska reprezentacija nadigra veliku Englesku sa dugom nogometnom tradicijom sa oko milion i po registrovanih fudbalera, što je dva i po puta više od broja stanovnika koliko ima Crna Gora.

"Upravo se BBC nekoliko dana prije meča bavio tom statistikom pa su se onda dohvatili Jamajke, zemlje sa malim brojem stanovnika i malom ekonomskom moći a najboljim svjetskim sprinterima. Oni su ovu fudbalsku reprezentaciju upoređivali sa tim fenomenom. To se dešava u sportu, ali zaista zvuči frapantno da Engleska ima dva i po puta više registrovanih fudbalera nego Crna Gora stanovnika. Sa tim možemo da budemo ponosni, ali prosto napravili smo jedan odličan tim i imamo jedna odličan duh reprezentacije. Brnović, osporavan od mnogih ipak pokazuje da ima kvalitet da vodi ekipu", kazao je on.

Dan nakon večeri koja je sportske strasti dovela do usijanja, komentar smo potražili i od Podgoričana:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00
Direktan link

Crnogorski mediji uveliko osim svojih prenose i komentare engleske javnosti, koja je podijeljena nakon spektakla u Podgorici. Jedan dio veliča snagu i volju Crne Gore da u drugom poluvremenu napadne Albion, drugi je pak razočaran nastupom Engleske.

Tako je Emil Heski, nekadašnji napadač Liverpula, koji je tokom i poslije meča pod Goricom bio aktivan na Tviteru napisao: "Promijeniću ime u Heskivić i igraću za Crnu Goru!"
XS
SM
MD
LG