Dostupni linkovi

Fudbaleri iz Čačka prekinuli štrajk glađu


Fudbaleri traže zaostala dugovanja ispred Skupštine Čačka
Fudbaleri traže zaostala dugovanja ispred Skupštine Čačka

Posle tri dana štrajka glađu fudbaleri kluba Borac (FK Borac) iz Čačka i Jagodine, prekinuli su protest ispred ulaza u zgradu Skupštine grada Čačka.

Tražili su da im lokalna vlast u ovom gradu centralne Srbije isplati dugovanja nastala u vreme dok su igrali za klub koji je u međuvremenu ugašen.

Igrači naglašavaju da im se niko od gradskog rukovodstva nije obratio, a prema rečima predsednika Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost, Mirka Poledice, nisu im rekli ''ni dobar dan'' dok su prolazili pred njih.

Fudbaleri su, kako su objasnili, štrajk prekinuli jer su zabrinuti za svoje zdravlje.

„Naravno da ovo nema nikakve veze sa politikom. Mi smo sportisti, nismo članovi stranaka, ne zastupamo interese ni vlasti ni opozicije“, rekao je Poledica za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Solidarnost sa fudbalerima

Dodao je da ih je Grad, u čijem je vlasništvu klub, prevario i da ga je lokalna samouprava finansirala milionskim iznosima. Naglasio je da slučaj igrača Borca nije izolovan problem, ali da se iznenadio zbog podrške.

„Nisam očekivao tako veliku podršku, ona će stići od nekih velikih svetskih fudbalera, a ukoliko bude bilo moguće neki od njih će doći lično u Čačak“, dodaje Poledica.

Kako je rekao, obavio je razgovore i sa određenim međunarodnim institucijama, a fudbaleri ostaju ispred Skupštine Čačka do daljnjeg, „sve dok Grad ne bude ispunio uslove koje smo mi tražili“.

„Tražim ono što je naše, nikoga ne ugrožavamo. Ova je verovatno bila poslednja misao i ideja kojom bi pokušali da trgnemo ljude koji su odgovorni za sve što se ovako odigralo“, naglašava bivši fudbaler Borca Miloš Marković za RSE.

Osim igrača Borca koji štrajkuju od 8. juna, protestu se pridružilo i nekoliko bivših igrača Jagodine. Jedan od onih koji je branio boje i jednog i drugog tima je Aleksandar Stojmirović, koji je precizirao da njemu Borac nije ostao dužan, ali da je došao iz solidarnosti prema bivšim saigračima.

„Ukradene su nam godine karijere. Moramo da primamo plate jer naše karijere su veoma ograničene. Želimo da budeo shvaćeni na pravi način. Apsolutno u ovome nema nikakve politike, želimo da se izborimo za svoj pošteno zarađeni novac“, kaže on za RSE.

Šta kaže gradonačelnik?

Međutim, gradonačelnik Čačka Milun Todorović kaže da su fudbaleri Borca zahtev da im grad isplati novac uputili na pogrešnu adresu, pošto, kako kaže, lokalna samouprava nije osnivač ni FK Borac, niti bilo kog drugog sportskog kolektiva u gradu. On smatra da su igrači izmanipulisani, a da je protest ispolitizovan.

Grad je pogrešna adresa: Milun Todorović
Grad je pogrešna adresa: Milun Todorović

„Bivši fudbaleri Borca imaju pravo da pred tužilaštvom i sudom ostvare svoja prava da potražuju novac koji im se eventualno duguje. Spokojan sam i svaki građanin Čačka mora znati gde se troši novac iz budžeta Grada“, kaže Todorović za RSE.

U ovom slučaju, dodaje, grad Čačak nema nikakvu zakonsku obavezu. „Jer nikada bilo kakav ugovor nije potpisao sa bilo kojim sportskim udruženjem vezano za vlasničku strukturu u klubu i, ponavljam, nema nikakvu obavezu“, zaključuje Todorović.

Ranije se saopštenjem za javnost oglasio i poslednji predsednik Skupštine ugašenog FK Borac Predrag Kulašević, koji je rekao da je igračima koji su ušli u štrajk glađu klub za ugovorne obaveze isplatio do sada 1,4 miliona evra.

On je naveo i da igrači nisu prihvatili ponudu tadašnjeg rukovodstva kluba da im se isplati polovina dugovanja, pošto je to ''bio jedini način da klub opstane''. Igrači su tu ponudu odbili.

Fudbalski klub Borac iz Čačka ugašen je krajem jula 2019. godine, posle 93 godine postojanja.

Usledila je preregistracija u Borac 1926 preuzimanjem pravnog legitimiteta Fudbalskog kluba Provo iz Vladimiraca kod Šapca, ali i preseljenjem u niži rang takmičenja.

XS
SM
MD
LG