Dostupni linkovi

Fudbaler Karim Benzema podiže tužbu protiv francuskog ministra unutrašnjih poslova


Igrač saudijskog fudbalskog tima Al Ittihad Karim Benzema pozdravlja saudijske navijače tokom ceremonije predstavljanja na stadionu King Abdullah Sports City u Džedi, Saudijska Arabija, 8. juna 2023.
Igrač saudijskog fudbalskog tima Al Ittihad Karim Benzema pozdravlja saudijske navijače tokom ceremonije predstavljanja na stadionu King Abdullah Sports City u Džedi, Saudijska Arabija, 8. juna 2023.

Francuska fudbalska zvijezda Karim Benzema podnio je tužbu za klevetu protiv francuskog ministra unutrašnjih poslova jer ga je optužio za veze s Muslimanskom braćom, prenose lokalni mediji.

Gerald Darmanin je u oktobru rekao da Benzema "ima ozloglašenu vezu" sa sunitskom muslimanskom islamističkom grupom.

Ovaj komentar "potkopava" njegovu čast i ugled, rekao je Benzemin advokat, piše BBC.

Muslimansko bratstvo je zabranjeno u nekoliko zemalja, uključujući Egipat, Rusiju i Saudijsku Arabiju.

Komentar ministra Darmanina u oktobru uslijedio je nakon što je igrač tvitovao svoju podršku građanima Gaze kao "ponovnim žrtvama nepravednog bombardiranja koje ne štede ni žene ni djecu".

Napominjući da nije izrazio slično saosjećanje za procijenjenih 1.300 izraelskih žrtava koje je Hamas ubio 7. oktobra, Darmanin je rekao da je bivši francuski napadač "dobro poznat po svojim vezama s Muslimanskom braćom".

"Mi se borimo protiv hidre koja je Muslimansko bratstvo, jer stvara atmosferu džihadizma", rekao je političar za konzervativni TV kanal CNews.

Karim Benzema, 36, koji igra u Saudijskoj Arabiji i musliman je, brzo je izdao demanti i zaprijetio sudskim postupkom protiv ministra zbog klevete.

U svojoj žalbi na 92 stranice, o kojoj su u utorak naveliko izvještavali francuski mediji, on kaže da "nikada nije imao ni najmanju vezu s organizacijom Muslimanska braća, niti (njegova) saznanja o bilo kim ko tvrdi da je njen član".

Bivša zvijezda Real Madrida je dodala: "Svjestan sam u kojoj mjeri sam, zbog svoje ozloglašenosti, korišten u političkim igrama, koje su utoliko skandaloznije s obzirom na to da dramatični događaji od 7. oktobra zaslužuju nešto sasvim drugačije od ovakve vrste izjave."

Njegov advokat Hugues Vigier rekao je za francuski RTL da je fudbaler žrtva "političke eksploatacije" i optužio ministra unutrašnjih poslova da "sije podjele u Francuskoj".

Darmanin još nije komentirao tužbu.

On je ranije ciljao na Karima Benzemu iz drugih razloga, uključujući njegovo odbijanje da pjeva francusku himnu i njegovo "prozelitsko obraćanje na društvenim mrežama".

XS
SM
MD
LG