Dostupni linkovi

Ko je kriptokompanija po kojoj je nazvana CaizCoin arena u Novom Pazaru


Stadion fudbalskog kluba Novi Pazar
Stadion fudbalskog kluba Novi Pazar

Stadion Fudbalskog kluba Novi Pazar zvaće se CaizCoin arena, čime je postao jedan od retkih fudbalskih stadiona koji nosi ime neke kriptovalute.

Taj klub iz grada na jugozapadu Srbije obelodanio je početkom februara da je potpisao najveći sponzorski ugovor do sada i to sa kompanijom CaizCoin iz Švajcarske.

Kompanija se bavi trgovinom istoimene kriptovalute, zasnovane na principima islamskog bankarstva.

Najveći sponzor u istoriji kluba

Generalni sekretar Fudbalskog kluba Novi Pazar Fikret Međedović objasnio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je do saradnje sa ovom švajcarskom kompanijom došlo tako što su ih članovi uprave kluba kontaktirali.

“Oni su nas nakon toga pozvali, jer im odgovara ovo tržište. Rešili su da uđu u fudbalske klubove širom Evrope i to i ostvaruju”, rekao je Međedović.

Dodaje i da kompanija sponzoriše, između ostalih, najveće svetske klubove, poput Real Madrida, Atletiko Madrida, Borusija Dortmunda, kao i neke klubove iz Turske.

Kompanija takođe sponzoriše i jedan od najpoznatijih klubova iz Bosne i Hercegovine - FK Željezničar iz Sarajeva.

Sponzorstvo u Novom Pazaru je prva investicija kompanije u Srbiji.

“Mi smo to na obostrano zadovoljstvo iskoristili i napravili saradnju“, rekao je Međedović.

Njegov klub, osnovan davne 1928. godine, jedini je iz tog dela zemlje koji se takmiči u Super ligi, prvom takmičarskom nivou fudbala u Srbiji.

Međedović je dodao i da je sponzorski ugovor potpisan na godinu i po dana. Od toga, ako nakon pola godine ostanu u Super ligi, ugovor će automatski biti produžen na godinu dana.

Međedović je objasnio da je kompanija CaizCoin najveći sponzor u istoriji Fudbalskog kluba Novi Pazar.

“Ovaj ugovor znači veliku finansijsku stabilnost i sigurnost za naš klub, uz grad Novi Pazar i lokalnu samoupravu”.

Međedović je dodao i da će sponzorstvo olakšati klubu dovođenje novih igrača.

“Do sada smo uvek gledali da to bude uvek nešto skromnije, jeftinije, da sastavimo igrački kadar od igrača koji potražuju manje novčanih sredstava. Sada ćemo moći da gledamo i kvalitetnije igrače, koji će nam omogućiti bolji plasman, u rangu sa klubovima iz gornjeg dela tabele“, rekao je Međedović.

Na pitanje RSE da li će se i klub sada baviti kriptovalutama ili njihovom promocijom, Međedović je odgovorio da neće.

“To je malo širi pojam. Za to su potrebni adekvatni ljudi i kadrovi, a naša saradnja sa ovom kompanijom je zasnovana samo na bazi sponzorskog ugovora”, dodao je on.

Fudbaleri kluba Novi Pazar na pripremama u turskom gradu Antaliji
Fudbaleri kluba Novi Pazar na pripremama u turskom gradu Antaliji

Miks kriptovaluta i sporta

U pisanom odgovoru kompanija za RSE objašnjava da je CaizCoin mlada firma, koja pravi svoju kriptovalutu.

U odgovoru navode i da je razlog investiranja u lokalni klub u Novom Pazaru činjenica da u tom gradu živi većinski muslimanska populacija, te da se klub visoko kotira.

Na pitanje na koji način se kriptovalute uklapaju u kontekst sporta, u kompaniji navode da se dešava proboj na tom tržištu.

Kao primer navode i da je kripto kompanija zakupila ime Arene u kojoj igraju LA Lakersi u Los Anđelesu.

Stejpls centar (The Staples Center), dom poznatog kluba Los Anđeles Lejkersa (Los Angeles Lakers) i drugih profesionalnih sportskih timova, saopštio je u novembru 2021. da će se rebrendirati u Cripto.com Arena, preneo je New York Times.

Kako se objašnjava, ime će poneti po platformi za kriptovalute sa sedištem u Singapuru.

U martu 2021. kripto berza FTX na Bahamima uložila je 135 miliona dolara da preimenuje arenu, dom Majami Hita, preneo je New York Post.

Kako se navodi, ta suma je više nego trostruko viša od onoga što je American Airlines platio za prava na imenovanje 1999. godine.

“Normalno, kriptovalute su neka inovacija u tom svetu finansija i žele da se reklamiraju. Svuda žele da se reklamiraju”, dodaje se u odgovoru kompanije CaizCoin.

Šta su to islamski principi bankarstva?

Na pitanje da pojasne islamski princip bankarstva, kompanija je navela da je razlog za to tursko poreklo vlasnika kompanije i pripadnost islamskoj veroispovesti.

U odgovoru se takođe dodaje i da rad kompanije nije namenjen samo islamskoj populaciji, već da se njen rad zasniva na šerijatskom pravu.

“I, normalno, želela je da bude prva sa islamskom kriptovalutom, jer svaka inovacija trenutno u bilo kom svetu biznisa je vrlo važna”, dodaje se.

Islamske finansije su oblik finansiranja zasnovan na principima islamskog prava, odnosno šerijata.

Usluge nisu namenjene samo muslimanima, već svima, bez obzira na veru.

Prema dodatnom objašnjenju Thomson Reuters, islamske finansije se bitno razlikuju od konvencionalnih.

Kao primer se navodi primanje i plaćanje kamate, što je zabranjeno islamskim zakonom.

Zabrana kamate je, kako se dodaje, samo jedan aspekt islamskih finansija, što je, u svom najširem smislu, filozofija ili model koji je uspostavljen da sledi šire ciljeve šerijata, odnosno uspostavljanje pravde za čovečanstvo, u sferi poslovanja i trgovine.

Uprkos brzom rastu, navodi Thomson Reuters, islamska finansijska industrija, za razliku od svog konvencionalnog partnera, još uvek je relativno nova i islamske tehnike finansiranja se još uvek razvijaju.

Izazov za naučnike i praktičare islamskih finansija, dodaje se, bio je da razviju metode finansiranja koje su u skladu sa šerijatskim principima, ali koje takođe realno ispunjavaju zahteve konkurentnog tržišta.

Kako se dodaje, poslednjih 18 meseci bio je posebno težak period za industriju islamskih finansija, jer je globalna kreditna kriza uticala i na obim aktivnosti i navela učesnike na tržištu da preispitaju tehnike islamskog finansiranja i zahtevaju veću transparentnost i standardizaciju metoda šerijatske interpretacije i šerijatskog upravljanja.

*** Saradnja na tekstu Iva Gajić

XS
SM
MD
LG