Dostupni linkovi

Suosnivač FTX-a odbacio krivicu za kolaps kripto berze


Sam Bankman-Frid prilikom hapšenja na Bahamima
Sam Bankman-Frid prilikom hapšenja na Bahamima

Suosnivač FTX-a Sem Bankman-Frid izjasnio se u utorak, 3. januara da nije kriv za američke optužbe za prevaru zbog spektakularnog kolapsa njegove kripto berze.

Tridesetogodišnji bivši milijarder digitalne valute, koji je pušten uz kauciju, izjasnio se o krivici na saveznom sudu na Menhetnu pred njujorškim sudijom Luisom Kaplanom.

FTX i njegova sestrinska trgovačka kuća Alameda Research bankrotirali su u novembru, raspustivši virtuelni trgovački posao koji je u jednom trenutku na tržištu bio procenjen na 32 milijarde dolara.

Sjedinjene Države optužile su Bankman-Frida za zaveru, prevaru, pranje novca i kršenje finansiranja izbora.

Tužioci navode da je prevario investitore i zloupotrebio sredstva koja su pripadala klijentima FTX i Alameda Research.

Bankman-Frid se izjasnio da nije kriv po svih osam tačaka optužnice od kojih pet predviđa maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora. Sudija Kaplan odredio je okvirni datum za početak suđenja za 2. oktobar.

Nakon osnivanja 2019. godine, FTX je postao vodeći igrač u svetu kriptovaluta.

Postao je jedan od najvećih javnih donatora Demokratske stranke i tvrdio je da je privatno donirao jednak iznos i republikancima.

Berza, pokrenuta 2019. sa sedištem na Bahamima, podnela je zahtev za bankrot 11. novembra nakon što se borila da prikupi novac kako bi sprečila propast dok su trgovci žurili da povuku šest milijardi dolara sa platforme za samo 72 sata.

Od tada se ispostavilo da je Bankman-Fried tajno koristio deset milijardi dolara sredstava klijenata da podupre svoje trgovačko poslovanje.

On je uhapšen u svom stanu na Bahamima 12. decembra na zahtev federalnog tužioca u Njujorku.

Proveo je devet dana u zatvoru u toj ostrvskoj državi pre nego što je izručen Sjedinjenim Državama, gde se pojavio na sudu u decembru.

Pušten je uz kauciju od 250 miliona dolara koja zahteva da živi u kući svojih roditelja u Kaliforniji.

XS
SM
MD
LG