Dostupni linkovi

Fronteks šalje policajce na makedonsku granicu


Tenzije na grčko-makedonskoj granici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Tenzije na grčko-makedonskoj granici, 3. decembar 2015.

Evropska agencija za upravljanje spoljnih granica Fronteks se dogovorila sa Grčkom da proširi svoje aktivnosti na granici sa Makedonijom, gde će pomagati u registraciji izbeglica, kaže se u saopštenju ove agencije. Slanje dodatnih policajaca će početi u toku naredne nedelje.

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Poposki kaže da je to pozitivna informacija.

“Odluka o konačnom slanju Fronteksa na grčko-makedonskoj granici je dobar signal. Posle dužeg ubeđivanja mislim da će to pomoći u prevazilaženju tenzija koje su postojale u proteklom periodu i konačno mislim da ćemo moći poboljšati saradnju sa grčkim vlastima, jer će prisustvo Fronteksa značiti pomoć i u delu registriranja i opredeljivanja kako dalje procesuirati migrante”, pojašnjava Poposki.

Proteklih dana nekoliko stotina takozvanih ekonomskih migranata iz Irana, Maroka i iz drugih zemalja su protestovali na grčkoj strani granice, nezadovoljni jer im nije dozvoljen ulaz u Makedoniju.

Oni su blokirali železnički prelaz izbeglicama iz Sirije, Iraka i Avganistana, kojima je dozvoljeno da pređu granicu i da nastave put ka severu.

Makedonska policija je upotrebila i suzavac da bi sprečila migrante da pređu žičanu ogradu i uđu u zemlju.

Od nedavno u Makedoniju se propuštaju samo izbeglice iz zemalja zahvaćenih ratom, odnosno iz Sirije, Iraka i Avganistana, a oni iz drugih zemalja se vraćaju nazad.

Grčki mediji, pozivajući se na policijske informacije, su javili da je grupa migranata iz Irana i Maroka, koji su blokirali granični prelaz, ubeđeni da se sklone.

Makedonski MUP je saopštio da su u poslednja 24 časa izdali 666 potvrda stranim državljanima koji su ušli iz Grčke, od kojih su više od polovine iz Sirije.

Od 19 juna do sada su izdate preko 300.000 potvrda, od kojih je preko 170.000 za Sirijce. U ovom periodu je policiji podneseno 82 zahteva za azil u Makedoniju, informiše MUP.

Iz Crvenog krsta saopštavaju da su za 24 časa na graničnom prelazu kod Đevđelije ukazali prvu pomoć kod 379 ljudi, a na granici sa Srbijom kod Tabanovca to su uradili 341 put. Oni dele izbeglicama vodu, hranu, sredstva za higijenu i ćebad.

XS
SM
MD
LG