Dostupni linkovi

Frljić nakon provale u stan: U Hrvatskoj je stvorena atmosfera nasilja


Oliver Frljić
Oliver Frljić

Nepoznati počinitelji provalili su ovaj vikend u stanove intendanta riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Olivera Frljića i njegove djevojke u Zagrebu. To je nastavak zastrašivanja, a HDZ je najodgovorniji za stvaranje atmosfere nasilja koja je do ovoga dovela, poručuje Frljić u izjavi za naš program. Riječki socijaldemokratski gradonačelnik Vojko Obersnel zatražio je hitnu istragu i pozvao državni vrh da smiri retoriku.

Radi se o nastavku zastrašivanja i prijetnji što mi se može dogoditi ako nastavim sa svojim javnim djelovanjem, tvrdi u izjavi za naš program kazalištarac Oliver Frljić nakon što su nepoznate osobe ovaj vikend provalile u njegov stan i stan njegove djevojke, oba na zagrebačkoj Trešnjevci.

„Te provale i sve što je napravljeno izgledaju gotovo identično, tako da ja mislim da se ne radi o stjecanju neke imovinske koristi, nego o pokušaju zastrašivanja. Ja sam očekivao da ću dobiti neku policijsku zaštitu, međutim nije se ništa od toga dogodilo, i onda sam po pitanju svega toga odlučio alarmirati javnost.Ja to stavljam u kontekst onog nedavnog pisma Kolinde Grabar Kitarović gdje je ona zapravo dala zeleno svjetlo ulici da se obračuna sa svima onima koje je Milorad Pupovac naveo u svom pismu kao žrtve mržnje, javnog progona i tako dalje.“

Podsjetimo, predsjednik krovne nevladine udruge srpske manjine u Hrvatskoj, Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac pisao je pred mjesec dana predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, upozoravajući je na porast „atmosfere netolerancije i poruka mržnje prema političkim etničkim i drugim manjinama“, snažniji nego u ratna vremena. Kao osobe koje su u tjednima prije slanja pisma doživjele prijetnje i izljeve govora mržnje Pupovac navodi upravo Frljića, glumicu Ninu Violić, pravoslavnog mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija i aktivista za ljudska prava Zorana Pusića.

Predsjednica mu je odgovorila, za porast netolerancijeprozvala izjave bivšeg premijera i šefa SDP-a Zorana Milanovića, ikazala kako valja biti objektivan, jer među osobama koje Pupovac navodi ima onih koji godinama bez ikakve sankcije „svojim javnim djelovanjem godinama provociraju, iritiraju, pa i vrijeđaju najveći dio hrvatske javnosti, neistinito prikazuju i čak izruguju Domovinski rat“ čime doprinose stvaranju atmosfere isključivosti i netolerancije.Ona ne navodi imena, ali upravo su na Frljićev račun stizale posljednjih godina takve kvalifikacije.

Ista ili veća krivica leži na HDZ-u i njegovom predsjedniku Tomislavu Karamarku, tvrdi Frljić. On podsjeća na Karamarkovu predizbornu najavu da će riječko Hrvatsko narodno kazalište, gdje je Frljić intendant, nakon izbora ponovno učiniti „hrvatskim i narodnim“i na napade na sebe u nedavnoj saborskoj raspravi od strane Ines Strenja Linić iz HDZ-ovog koalicijskog partnera Mosta, kojoj su se pridružili i neki HDZ-ovci.

„Smatram da je HDZ odgovoran za ovo, i da je ova atmosfera netolerancije i medijskog nasilja i – evo – sada smo korak do fizičkog nasilja, proizvedena od te stranke i da su oni najodgovorniji.“

Frljić je posebno ogorčen što je na meti ovoga puta i njegova djevojka, odnosno njezin stan. „Očigledno svi dosadašnji načini zastrašivanja - od anonimnih prijetećih pisama, od kojih je jedno sadržavalo fotografiju na kojoj je bio namontiran prizor odsijecanja moje glave, preko ljetošnje opsade riječkog HNK od strane ratnih veterana i navijača koji su unisono skandirali da će mi se napiti krvi, višekratnih dojava da je u kazalištu postavljena bomba ili nedavnog vinkovačkog grafita "Smrt Oliveru Frljiću" - nisu urodili željenim plodom,“ kaže on u posebnom priopćenju – „pa je Nepoznati Netko odlučio ući i u moju privatnu sferu.“ On je najavio da će cijelu stvar prijaviti Državnom odvjetništvu.

Riječki socijaldemokratski gradonačelnik Vojko Obersnel dao je punu potporu Frljiću, zatražio hitnu istragu i pozvao državni vrh da smiri retoriku. „Nedopustivo je da se bilo koja osoba zbog svojeg javnog djelovanja susreće sa ovakvim oblikom prijetnji i zastrašivanja i da pritom izostaje institucionalna osuda i provođenje adekvatnih mjera istrage i zaštite. Naša zemlja do sada nije bila zemlja u kojoj su građani strepili zbog svojeg javnog rada, no u posljednje vrijeme svjedoci smo grubih poziva na linč, poziva koji dolaze od vodećih političkih osoba koje obnašaju državnu vlast,"upozorava Obersnel i poručuje da „budući da situacija doista postaje vrlo ozbiljna jer pojedinci očito doslovno shvaćaju poruke o otvorenim vratima za obračun s neistomišljenicima, apeliram ovim putem na nositelje državne vlasti da svoju političku retoriku promijene i trezvenih glava shvate da hrvatsko društvo ne smiju voditi na stranputicu nasilja i agresije.“

Policijska uprava zagrebačka nam je na naš upit kazala kako nisu od strane Olivera Frljića zaprimili nikakvu službenu pritužbu na postupanje policijskih službenika. Također, kazali su da Frljić nije policijskoj upravi zagrebačkoj nikada prijavio nikakve prijetnje.

XS
SM
MD
LG