Dostupni linkovi

Fricl ipak priznao krivicu


Josef Fritzl
Josef Fritzl

Austrijanac Jozef Fricl (Josef Fritzl) izjavio je danas da je kriv po svim tačkama optužnice, koja ga tereti za dugogodišnje zlostavljanje i silovanje kćerke i ubistvo jednog od sedmoro dece rođene iz tog incestuoznog odnosa. Ovakav neočekivan obrat u suđenju "monstrumu iz Amstettena", kako nazivaju Fricla, već sutra bi mogao okončati presudom.

Fricl (73) se ranije izjasnio da je kriv za incestuozan odnos sa kćerkom, ali je negirao da je odgovoran za smrt jednog deteta i da je kćerku držao zatočenu 24 godine u podrumu u svom domu u Amštetenu. On je danas izjavio na suđenju u Sankt Peltenu da je promijenio mišljenje i da je odlučio da prizna krivicu za sva djela za koja je optužen.
"Izjavljujem da sam kriv po svim tačkama optužnice", rekao je Fricl, dan nakon svjedočenja svoje kćerke Elizabete (Elisabeth).
U sudnici u St. Peltenu pregledano je 11 sati videomaterijala u kojem žrtva opisuje "nezamislive muke" koje joj je zadavao njen otac, a Fritzl je svjedočenje pratio "vrlo pažljivo i pozorno, odgovarajući na pitanja" optužbe, porote i suca, rekao je potpredsjednik suda Franz Cutka novinarima nakon završetka rasprave zatvorene za javnost. Prikazana je i vrpca sa svjedočenjem Haralda, jednog od Elizabetine braće.

Sudija Andrea Humer upitao je danas optuženog šta ga je navelo da promjeni mišljenje i on je naveo da je to Elizabetino svjedočenje.

Friclovo priznanje krivice donijelo je preokret na suđenju koje je počelo u ponedjeljak.

Predstavnici suda su ranije najavili da bi presuda mogla biti donijeta u četvrtak. Za sada nije poznato da li će priznanje optuženog i ovaj neočekivan obrat ubrzati donošenje presude.

Fricl"monstrum iz Amstettena" kako ga nazivaju mogao bi da bude osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Josef Fricl je u porodičnoj kući u Amstettenu, 130 km zapadno od Beča, od 29. avgusta 1984. do 26. aprila 2008. držao u podrumu svoju, sada 42-godišnju kći Elisabeth, s kojom je imao sedmero djece od kojih je jedno umrlo odmah nakon rođenja.
Pored kćerke, Fricl je u podrumu držao zatočeno i troje djece koje je sa njom imao. Troje djece su odgajali u stanu Fricl i njegova supruga. Friclova supruga je prilikom ispitivanja rekla da nije znala ništa od toga što on radi.
Friclova kćerka i njeno šestoro dece, od kojih je troje bilo zatočeno od rođenja, sada žive na tajnoj lokaciji pod novim identitetima. Slučaj je objelodanjen kada se jedno od troje zatočene djece koje nikad nije vidjelo svjetlost dana, 19-godišnja Kerstin, teško razboljela i kada ju je Fricl odveo u bolnicu.
XS
SM
MD
LG