Dostupni linkovi

Počelo suđenje austrijskom monstrumu


Josef Fritzl u sudnici
Josef Fritzl u sudnici

Pet dana trajat će suđenje Josefu Fritzlu, austrijskom monstrumu, kako ga mediji najčešće opisuju a koji je pune 24 godine u zatočeništvu, u podrumu vlastite kuće, držao svoju kćerku s kojom je imao sedmero djece. Proces koji je počeo danas završiti će u petak izricanjem presude.

Sedamdeset trogodišnji Fritzl priznao je da je krivnju za incest, ali ne i za robovlasništvo nad kćerkom i djecom.

Austrijski inžinjer, koji je izgradio kuću strave sa elektronski kontoliranim vratima kako bi onemogućio bijeg kćerki i djeci, negirao je krivnju za smrt jednog djeteta. Sjedokosi Frizl, u sudnicu je došao u sivom odjelu, a lice je zaklonio plavim fasciklom kako ga se ne bi moglo fotografirati. Reporteri koji su bili u sudnici ističu da je uglavnom šutao i da nije pokazivao nikakve osjećaje ispred osmočlane sudske porote. To je bilo njegovo prvo javno pojavljivanje od kada je šokantan slučaj izbio u javnost pošto se najstarija od djece, 19-ogodišnja Kerstin razboljela i morala biti hospitalizirana. Mlada djevojka je zajedno sa majkom i dvojicom braće cijeli život provela u podrumu. Tužiteljica je Fritzla optužila za ubojstvo tvrdeći da je novorođeni sin, koji je umro 1996. godine, mogao preživjeti da mu je pružena liječnička pomoć. Fritzl je ranije policiji kazao da je djete bilo prijevremeno rođeno i da je on tijelo spalio u kotlovnici u podrumu. Sudski vještaci tvrde da je Fritzl poremećena ličnost, ali da je potpuno svijestan svojih postupaka. Bude li osuđen prijeti mu doživotna robija.

Otkako je Fritzl, prije gotovo 11 mjeseci, uhapšen, građanima glavnog grada pokrajine Donje Austrije život se gotovo preko noći potpuno preokrenuo, a njihov grad, zajedno s Fritzlom, ušao u povijest austrijske i svjetske kriminalistike.


Mjere sigurnosti su na najvišem stupnju. Zatvoren je zračni prostor iznad zgrade suda, policajci i specijalci osiguravaju prilaze zgradi i sudnici. Suđenje bi trebalo završiti u petak 20. ožujka javnim objavljivanjem presude.

Friztlova kćerka i njeno šestoro djece danas je smješteno na sigurnom mjestu. Samo troje djece je stalno bilo s Elizabet dok su troje odgojili Fritzl i njegova supruga Rosemarie nakon što ih je navodno majka zanemarila. Iako malo vjerojtano zvući, Rosemarie je policiji rekla da nije znala što se događalo pune 24 godine u podrumu vlastite kuće.

XS
SM
MD
LG