Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Problem je u primeni zakona


U 2009. godini Srbija je imala dva ubistva koja su u vezi sa LGBT pitanjem
U poslednjem godišnjem izveštaju organizacije Freedom House o stanju političkih i ljudskih prava u svetu, Srbiji je u domenu političkih prava ocena popravljena sa 3 na 2 , što je samo jedna ocena ispod najbolje. To je, kako se navodi, zbog "konsolidacije stabilnog višepartijskog sistema posle više izbornih ciklusa u postmiloševićevskom periodu".

Marko Karadžić, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, zadovoljan je izveštajem Freedom House, ali naglašava:

“Ovo ne treba da nas zaustavi, već samo da nam da još veći podstrek da od ovog društva napravimo istinsko demokratsko društvo u kome neće biti tolerisano sve ono što se dešavalo 2009. godine, pri čemu prvenstveno mislim na diskriminaciju i promociju nasilja. Demokratsko društvo mora da ima tu odliku koja pokazuje da postoje mehanizmi efikasne i pravovremene zaštite ljudskih prava.”

Generalna ocena Freedom Housea o napretku ljudskih prava u Srbiji je objektivna, ali Boris Milićević, predsednik Gej strejt alijanse, podseća i na to da su 2009. godine kršena prava i da je čak dolazilo i do brutalnih ubistava.
Bolja ocena samo kao podstrek - Marko Karadžić

“U 2009. godini smo imali dva ubistva koja su vezana za LGBT pitanje. Jedno je ubistvo Minje Kočiš u januaru te godine, a drugo ubistvo Brisa Tatona. Čovek je ubijen zato što su fudbalski huligani u to vreme, izazvani najavama gej prajd parade, krenuli u lov na sve koji su za drugačiji od njih – na gej osobe, Rome, strance…”

Najveći napredak Srbija je postigla u zakonodavanoj oblasti, gde treba posebno spomenuti Zakon o zabrani diskriminacije i Zakon o Nacionalnim savetima nacionalnih manjina, ocenjuje Marko Karadžić, ali i dodaje:

“Problem sa kojim se još uvek suočavamo jeste primena tih zakona. Treba reći da veliki rad predstoji i na profesionalizaciji rada pravosudnih organa jer Srbija najviše slučajeva ima pred Evropskim sudom za ljudska prava baš zbog dužine trajanja postupka. Mora se pomenuti u negativnom smislu i zakon o verskim zajednicama jer stavlja u nepovoljan položaj manje verske zajednice u odnosu na tradicionalne crkve.”
XS
SM
MD
LG