Dostupni linkovi

Freedom House: Državna vlast najlošije ocijenjena


Američka nevladina organizacija Freedom House, koja podstiče širenje slobode u svijetu, u novom izvještaju o zemljama u tranziciji navodi da je u prošloj godini bio rasprostranjen pritisak na demokratski razvoj.

U izvještaju se prate pokazatelji za izborni proces, civilno društvo, nezavisnost medija, nacionalno i lokalno upravljanje, pravosuđe i korupciju, čiji prosjek daje ocjenu demokratskog razvoja na ljestvici od jedan do sedam, pri čemu je najbolja ocjena jedan.

U odnosu na prošli izvještaj BIH se kreće u negativnom smjeru.

Najlošiju ocjenu Freedom House dobila je vlast na državnom nivou u BiH zbog nedostatka sporazuma o bilo kojem suštinskom problemu koji bi vodio BiH
Izborni proces u BIH je takođe ocjenjen lošije nego prošle godine. Naglasak je stavljen na diskrimirajuća izborna pravila.
naprijed ka EU. Navodi se da destruktivne, ekskluzivno etničke politike i dalje sprečavaju vladajuću koaliciju da ostvari napredak u demokratskoj vladavini.

Sve to ne stvara uslove za potpuno suverenu stabilnu i funcionalnu državnu vlast bez međunardne supervizije, ističe Freedom haus.

Izborni proces u BIH je takođe ocjenjen lošije nego prošle godine. Naglasak je stavljen na diskrimirajuća izborna pravila, odnosno na neprovođenje odluke Evrospkog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci.

Kada je u pitanju civilno društvo Fredom hause konstatuje značajan nedostatak dijaloga između nevladinih organizcaija i aktuelne vlasti, koji bi osigurao bolju zastupljenost građanskih interesa.

Negativni trendovi u zastrašivanju i pokušaji uskraćivanja slobode medija, nastvljeni su i u 2009 godini. I dalje su prisutni snažni savezi između političkih, poslovnih i medijskih elita.

Mediji nastavljaju da sliejde politiku etničkih podjela, podržavajući jednu od tri politčke opcije bez stvaranja prostora za pluralizam mišljenja.

U lokalnoj vlasti i dalje nema značajnijeg učešća lokalnihn zajednica u političkom procesu, a postojanje 14 ministarstava pravde nastavlja da negativno utiče na nezavisonost pravosuđa ocjena je Freedom Housa.

Korupcija u BiH je i dalje na visokom nivou, a javnost kao da je navikla na to, zaključak je Izvještaja američke nevladine organizacije Freedom hause o demokratskom razvoja u BiH u prošloj godini.
XS
SM
MD
LG