Dostupni linkovi

Freedom House: Medijske slobode na najnižoj razini u posljednjem desetljeću


Sloboda medija po Freedom Houseu

Medijske slobode su na najnižoj razini u posljednjih deset godina, ocijenila je organizacija Freedom House. U izvještaju koji je objavljen u srijedu se kaže da je najveći pad, među ostalim, zabilježen u Azerbajdžanu, Srbiji i Iraku. Na Balkanu je najgora situacija u Makedoniji, gdje se medijske slobode kontinuirano ograničavaju u posljednjih pet godina.

Restriktivni zakoni i nasilje nad novinarima glavni su razlog globalnog pada slobode medija tokom 2014.

Medijske slobode su izrazito pale u 18 država, a među zemljama u kojima je zabilježen najveći pad nalaze se Azerbejdžan, Srbija i Irak.

U Makedoniji je najteža situacija za medijske slobode koje su u stalnom padu punih pet godina. Nekoliko opozicijskih medija je prestalo sa izlaženjem. Novinar Tomislav Kežarovski, pod upitnom optužnicom da je otkrio ime zaštićenog svjedoka u jednom slučaju ubojstva, je proveo 2014. godinu u zatvoru.

Freedom House takodjer ukazuje da je vlada Srbije premijera Aleksandra Vučića željela kontrolirati izvještavanje o poplavama, te je sa neprijateljskom retorikom prozivala nezavisne novinare. Ova organizacija za slobodu medija podsjeća da je zbog toga otkazan jedan od najpopularnijih televizijskih programa novinarke Olje Bečković.

Od kada se Milo Đukanović vratio na mjesto premijera Crne Gore 2012, nezavisni mediji poput Vijesti, Dana i Monitora suočavali su sa tužbama, napadi na novinare ostali su neprocesuirani, a novinari su bili izloženi i neprijateljskoj retorici iz premijerove administracije, kaže se u izvještaju.

Sve države regije imaju djelomično slobodne medije. Crna Gora je na 79 mjestu, Hrvatska je na 80, Srbija na 82, Kosovo na 100, BiH na 108,dok je Makedonija na 125 mjestu od 199 država i teritorija za koje je Freedom House sačinio izvještaj.

Norveška, Švedska i Belgija su vodeće države po slobodi medija, dok su na začelju kao medijski neslobodne Turkemnistan, Uzbekistan i Sjeverna Koreja.

Freedom House takodjer upozorava da je čak devet novinara u zatvorima u Azerbejdžanu, medju njima istaknuta istraživačka novinarka Hadidža Ismailova, biro RSE u Bakuu je zatvoren, a novinari su sprovodjeni na informativne razgovore.

Rusija je kritizirana zbog "agresivnog korištenja propagande koja jepotpuno istisnula novinarstvo“. Ruski mediji odigrali su važnu ulogu u pripremi ruske javnosti za rat s Ukrajinom, naglašava Freedom House.

Prema izvještaju ove nevladine organizacije , Ukrajina je "suočavajući se s vojnom invazijom iz Rusije", suspendirala emitiranje i kaznila 15 ruskih televizijskih kanala.

Litva, Latvija i Moldavija takodjer su zabranile emitiranje ili su kaznile ruske televizijske stanice zbog "poticanje na rat, širenja povijesne neistine i nedostatka pluralizma mišljenja u emisijama i vijestima."

U Ukrajini su tokom sukoba sa proruskim separatistima na istoku zemlje poginula četiri novinara, dok je jedan novinar ubijen, a najmanje 27 ozlijeđeno u jeku sukoba između prosvjednika i policije u Kijevu u februaru prošle godine, uoči zbacivanja s vlasti predsjednika Viktora Janukoviča.

Lošu poziciju u pogledu medijskih sloboda Irak je „zaslužio“ zbog situacije na sjeveru i zapadu zemlje koja se nalazi pod kontrolom militanata Islamske države.

Freedom House ocjenjuje da su takidžistanska regija Gorno-Badahšan i od Rusije anektirani ukrajinski poluotok Krim "glavni primjeri“ kako represivne vlade zabranuju novinarima rad.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG