Dostupni linkovi

Fratini: Članstvo do 2020. ambiciozan, ali i ostvariv cilj


Fratini u Beogradu: Srbija u EU do 2020. ambiciozno, ali i ostvarivo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00
Punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji 2020. godine, što je inače rok o kome je javno govorio vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić, je ostvariv ukoliko ključni činioci - Vlada, parlament i pregovarački tim - neumorno budu radili na ostvarenju tog cilja, poručio je novoimenovani Vučićev savetnik italijanski diplomata Franko Fratini.

On je razgovoru sa nekoliko novinara redakcija i dopisništava u Beogradu rekao da je zvaničnicima Srbije ukazao na iskorake koje treba da naprave kada je reč o pregovaračkim poglavljima 23 i 24 koja se, između ostalog, tiču vladavine prava i borbe protiv korupcije – koja su njegova specijalnost.

Prijem Srbije u EU za šest godina, Franko Fratini vidi kao ambiciozni politički cilj, koji najviše zavisi od političke volje u usvajanju, primeni i rezultatima reformi koje je Srbija otpočela i mora sprovesti kako bi ispunila sve kriterijume za članstvo. Na tom putu joj se, osim primene dogovorenog sa Prištinom kao jednom od uslova, nalaze gorući problem korupcije, zaštita vladavina prava, reforma pravosuđa – što je i sadržaj pregovaračkih proglavlja koja će prva biti otvorena. To su bile i prve teme o kojima je po stupanju na dužnost Franko Fratini razgovarao sa zvaničnicima Srbije.

“Skrenuo sam pažnju koliko je važno nastaviti borbu protiv korupcije oštrim merama. Uklanjajući je potpuno na nivou visokih zvaničnika, ali i drugih nivoa društva. Presude protiv ograničenog broja visokih zvaničnika nisu dovoljne, ako se ne obračunate sa korupcijom koja postoji na dnevnom nivou i pogađa obične građane. To je pitanje kojim Vlada, kako ste i sami čuli, želi ozbiljno da se bavi”, rekao je Fratini.
Franko Fratini u razgovoru sa novinarima, 22. oktobar 2013.
Franko Fratini u razgovoru sa novinarima, 22. oktobar 2013.

Fratini je podvukao da je nadležnima u Srbiji preneo šta bi trebalo učiniti da bi se izbor sudija lišio političkog uticaja – što bi podrazumevalo i eventualne promene Ustava koje se mogu sprovesti usvajanjem pojedinih amandmana. Upitan, kako ocenjuje poštovanje osnovnih građanskih i manjinskih prava u Srbiji, jednog od veoma važnih kriterijuma koji su pod lupom EU, Fratini se osvrnuo i na nedavno zabranjenu treću po redu Paradu ponosa u Beogradu.

“Tokom svoje poslednje posete pokušao sam Vladu argumentima da uverim zašto da ne zabrani gej paradu. Ipak, zabranjena je iz bezbednosnih razloga. Mislim da je to bila propuštena prilika. Nisam upoznat sa pravom bezbednosnom situacijom i mislim da Vladi nije bilo lako da donese odluku o zabrani parade. Ali to je lekcija koja se mora naučiti, jer pregovarački okvir zahteva poštovanje prava manjina što važi i za romsku populaciju”, upozorio je Fratini.

Franko Fratini, bivši šef italijanske diplomatije i potpredsednik Evropske komisije poslednji je u trilingu stranih savetnika koji je preuzeo savetničko mesto u Vladi Srbije posle Dominika Stros Kana i Alfreda Guzenbauera. Iako veoma bogate biografije u evropskim okvirima i tokovima, većina građana sa kojima smo razgovarali, osim prepoznavanja da se radi o nekom italijanskom diplomati, nije znala tačno da odgovori ko je novoimenovani savetnik u Vladi.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00
Direktan link

Sam Fratini, koji je po dolasku u Beograd i preuzimanju dužnosti, osim sastanaka sa zvaničnicima Srbije čije su teme bile evrointegracije, učestvovao i na proslavi petogodišnjice Srpske napredne stranke. Savetničke poslove u Vladi obavlja bez naknade, a sam tvrdi da je njegov angažman zasnovan na dobrim odnosima sa Aleksandrom Vučićem i želji da pomogne. Na takav potez se, tokom prva tri “probna” meseca opredelio i Dominik Stros Kan, dok će jedino Alfred Guzenbauer posao na popravljanju imidža Srbije i lobiranju obavljati za 1900 evra mesečno, što je obelodanio Vučić koji ga je angažovao.

Stros Kan, Guzenbauer i Fratini dobri su izbori vlasti u Srbiji, koji joj mogu pomoći u ostvarivanju ciljeva njene evropske agende i popravljanja stanja u posrnuloj ekonomiji, uverava novinar Miša Brkić. Svoj stav bazira na činjenici da je u Srbiji teško pronaći kadrove koji bi se uspešno nosili sa izazovima tih jako zahtevnih poslova. Međutim, u skladu sa tezom da svako treba da bude plaćen za svoj rad, Miši Brkiću se ne dopada to što Stros Kan i Fratini rade bez naknade.

“Bio bih zaista mirniji i srećniji da on kaže da njegove usluge koštaju toliko i toliko i da Vlada Srbije to okači na svoj sajt potpuno transparentno. Dakle Fratinijeve usluge koštaju toliko, Stros Kanove toliko, a Guzenbauerove ovoliko. Ne vidim nijedan razlog da to treba da se taji i mislim da Vlada Srbije kao naručilac posla od, ‘ajde da kažemo, Franka Fratinija treba da kaže: 'Hvala za to što hoćete da radite besplatno, ali nema besplatnog ručka i mi smo to spremni da platimo.' Onih simboličnih 100 evra – 100 evra, 1000 evra – 1000 evra”, zaključuje novinar Miša Brkić.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG