Dostupni linkovi

Pravosuđe traži godinu dana zatvora za bivšeg francuskog premijera


Bivši francuski premijer, Fransoa Fijon (pod maskom), stiže na sudsko ročište, Pariz, 29. jun 2020.
Bivši francuski premijer, Fransoa Fijon (pod maskom), stiže na sudsko ročište, Pariz, 29. jun 2020.

Francusko pravosuđe zatražilo je godinu dana zatvora i četiri godine kućnog pritvora za bivšeg premijera Fransoa Fijona (Francois Fillon) u žalbenom postupku u aferi zloupotrebe javnih sredstava, što je ublažena kazna u odnosu na presudu izrečenu na prvostepenom suđenju – dvije godine zatvora i tri godine kućnog pritvora, prenosi agencija Beta pisanje pariškog lista "20 minuta" (20 minutes).

Na sadašnjem suđenju je zatraženo da se Fijon, koji je bio kandidat desnice na predsjedničkim izborima 2017. godine, ponovo proglasi krivim.

Sudsko vijeće je u prvom postupku presudilo da pored zatvorske dobije i novčanu kaznu od 375.000 evra i zabranu bavljenja politikom tokom deset godina. Pravosuđe je to ponovo zatražilo u žalbenom postupku, prenio je list, dok je sudjenje Fijonu glavna vijest u francuskim medijima.

Bivši premijer je od 1998. do 2013. godine zaposlio suprugu Penelop (Penelope) kao saradnicu u parlamentu u sklopu tri ugovora koje su potpisali on i jedan njegov saradnik u parlamentu kojem se takođe sudi.

Penelop Fijon je dobila neto 612.000 evra za taj posao koji je sud ocijenio kao fiktivan i previše plaćen i dodao da se ona namjerno angažovala u porodično bogaćenje.

Pravosuđe je sada zatražilo dvije godine uslovne zatvorske kazne i 100.000 evra, što je ublažena kazna od izrečene presude od tri godine uslovne zatvorske kazne, 375.000 evra i dvije godine zabrane obavljavanja posla u državnoj službi.

Afera, o kojoj je prvo pisao satirični list Kanar anšene (Le canard enchaine), izbila je u jeku kampanje pred prvi krug predsjedničkih izbora 2017. godine.

Fijon, tada kandidat desnice na izborima i smatran za favorita, poražen je u prvom krugu. Nekoliko nedjelja kasnije je otvorena preliminarna istraga protiv njega i njegove supruge.

Zbog raznih afera o malverzacijama i prevarama kandidata predsjedničkih izbora, medju kojima je pored Fijona, na meti istrage bila i ekstremno desničarska stranka Nacionalni front Marin Le Pen, francuski parlament je donio novi zakon o kontroli poslanika.

Parlament je po dolasku na vlast centriste Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), usvojio zakon o zabrani zapošljavanja članova porodice i kontrolu poslanika i njihovih troškova. Takođe je zabranjeno da obavljaju savjetodavne aktivnosti da ne bi došlo do sukoba interesa kao i novi sistem kontrole njihovih troškova.

Fijon je bio premijer za vrijeme desničarskog predsjednika Nikole Sarkozija (Nicolas Sarkozy) kojem se takođe sudilo za korupciju, trgovinu uticajem i ilegalno finansiranje kampanje za predsjedničke izbore 2012. godine.

Sud u Parizu proglasio je 1. marta Sarkozija krivim za korupciju i trgovanje uticajem i osudio ga na godinu dana zatvora i još dvije godine uslovne zatvorske kazne.

Zbog prekomjernog trošenja novca tokom predsjedničke kampanje 2012. godine, dobio je godinu dana zatvora.

Bivši francuski predsjednik se žalio na obje presude.

Izvor: BETA
XS
SM
MD
LG