Dostupni linkovi

Simatović na privremenoj slobodi


Franko Simatović
Franko Simatović
Haški tribunal odlučio je da na privremenu slobodu tokom predstojeće praznične pauze pusti optuženog za ratne zločine, bivšeg pomoćnika načelnika Službe državne bezbedosti (SDB) Srbije Franka Simatovića zvanog Frenki.

Simatović je, zajedno sa nekadašnjim načelnikom SDB Srbije Jovicom Stanišićem, optužen za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj i BiH 1991-95.

Prema odluci sudskog veća predsedavajućeg Alfonsa Orija (Alphons Orie), Simatović će iz sudskog pritvora u Sheveningenu biti pušten danas, a u Hag će morati da se vrati 15. januara.

Simatović je više puta bio privremeno oslobađan, poslednji put jesenas, pošto je suđenje bilo prekinuto zbog iznenadne smrti njegovog branioca Zorana Jovanovića.

I STANIŠIĆ TRAŽIO PUŠTANJE


Prvooptuženi Stanišić zatražio je, takođe, od Tribunala da ga pusti na privremenu slobodu za božićne i novogodišnje praznike, ali odluka o tom zahtevu još nije doneta.

Stanišić od početka procesa u junu nije prisustvovao nijednom zasedanju, niti je proces pratio preko video veze iz pritvora, uz obrazloženje da je "suviše bolestan".

Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom operacije Sablja posle ubistva premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, obojica su izjavila da nisu krivi.

Stanišić i Simatović su prvi put na privremenoj slobodi bili od decembra 2004. do februara prošle godine. U aprilu 2008. ponovo supušteni, a u pritvor Tribunala vraćeni su aprila ove godine.
XS
SM
MD
LG