Dostupni linkovi

Katalonska književnost u fokusu Frankfurta


.
.

"Jedinstvena i svjetska" pod timom predstavlja se katalonska kultura. Više od 160 raznih događaja predstaviti će tu španjolsku regiju u literarnom i uopće kulturnom pogledu.

Najpoznatiji sajam knjiga na svijetu, onaj u Frankfurtu, otvorio je vrata 59. put u povijesti. Ove godine na sajmu sudjeluje više od sedam i pol tisuća izlagača iz stotinjak država svijeta.

Polovica listopada vrijeme je kada Frankfurt postaje svjetski grad knjige. Izdavači, pisci, svi oni koji su na bilo koji način vezani uz knjigu okupili su se na sajmu. Ove godine specijalni gost je španjolska regija Katalonija, a idući će sajam biti u znaku Turske.
"Jedinstvena i svjetska" pod timom predstavlja se katalonska kultura. Više od 160 raznih događaja predstaviti će tu španjolsku regiju u literarnom i uopće kulturnom pogledu. Biti će izloženo i tisuću knjiga iz knjižnica i arhiva po cijelom svijetu, a kao kuriozitet moći će se vidjeti i prva knjiga na katalonskom jeziku kojim danas govori oko 13 milijuna ljudi usprkos raznim pokušajima kroz prošlost da se taj jezik zatre.

Thomas Minkus glasnogovornik Sajma za radio Slobodna Evropa kaže da su iz regije prisutne četiri zemlje s nacionalnim štandovima:


" Bosna i Hercegovina, Hrvatska s prilično velikim štandom, Makedonija i Slovenija. Srbija je do sada bila na Frankfurtu predstavljena sa nacionalnim štandom , ali ne i ove godine. Prisutno je nekoliko izdavača iz Srbije, što je mnogo manje nego prethodnih godina. Ne znam zašto nema nacionalnog štanda Srbije. Možda se radi o transformaciji udruženja izdavača, ali uistinu ne znam pravi razlog i ne bih o tome spekulirao."
Posjetiteljima će vrata te najveće i najstarije manifestacije posvećene knjigama biti otvorena tek u subotu i nedjelju.
Organizatori vjeruju da će sajam ove godine posjetiti oko 280 tisuća ljudi.

XS
SM
MD
LG