Dostupni linkovi

Strah od nasilja zatvorio francuske ambasade


Policijsko obezbeđenje ispred grade satiričnog lista Charlie Hebdo u Parizu
Policijsko obezbeđenje ispred grade satiričnog lista Charlie Hebdo u Parizu
Na desetine hiljada Francuza u muslimanskim zemljama u strahu iščekuju molitvu u petak zbog objavljivanja karikature proroka Muhameda u francuskom časopisu.

Visoki francuski zvaničnici strahuju da bi fokus besa muslimana mogao biti prebačen na ispostave Pariza u inostranstvu, posle objavljivanja karikatura proroka Muhameda u francuskom satiričnom magazinu "Šarli Ebdo", pa su zatvorene fracuske ambasade, konzulati, kulturni centri i škola u oko 20 zemalja uoči današnje molitve, prenosi AFP.

Zbog straha od nasilja, Vlada Tunisa zabranila je demonstracije planirane za petak.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova, koristi svoje pravo u vanrednoj situaciji i, kako bi održalo javni red, proglašava nezakonitom bilo koju vrstu demonstracija, u petak, na celoj teritoriji Tunisa", navodi se u sinoćnjem saopštenju Ministarstva.

"Ministarstvo napominje da je primilo informaciju da se pripremaju demonstracije koje za cilj imaju izazivanje nasilja i nereda", dodaje se u saopštenju.

Na naslovnoj strani francuskog magazina prikazan je musliman u invalidskim kolicima kojeg gura ortodoksni Jevrejin, a ispod karikature napisano je "Nedodirljivi 2".

U Francuskoj se vlada suočava s dilemom kako da upravlja besom u zemlji gde živi četiri miliona muslimana.

Dan ranije, šef saveta francuskih muslimana Mohamed Mosai susreo se sa ministrom unutrašnjih poslova u Parizu Manuelom Valisom, nakon čega je kazao da muslimani u Francuskoj neće odgovoriti na provokacije.

Valis je kazao da je sloboda govora osnovno pravo, ali da mora da postoji odgovornost .

“Deo toga je i sloboda izraza kroz karikaturu. Istina, ona može šokirati neke ljude. Sudovi su tu da kazne one koji bi zloupotrebili to pravo. Svako ima odgovornost. Svaki individualni akt, sve što je napisano, svaki crtež, svaka izjava može biti grška, nekoga može provocirati. Svaki član društva nosi odgovornost”, rekao je Valis.
XS
SM
MD
LG