Dostupni linkovi

Divjakova sloboda - moralna obaveza


Michael Spindelegger
Michael Spindelegger
Priredila: Sabina Čabaravdić

Nakon otvorenog pisma ministru pravde BiH Boriši Čolaku, grupa francuskih intelektualaca uputila je sličnu poruku Michaelu Spindeleggeru, austrijskom ministru evropskih i međunarodnih poslova.

“Mi, francuski građani zgroženi smo položajem u kojem se trenutno našao general Jovan Divjak”, pišu na početku svog pisma, među ostalim i: sudac Antoine Garapon, generalni sekretar Instituta visokih pravnih nauka, spisateljica Florence Hartmann, ratna dospisnica sa Balkana, bivša savjetnica glavnoj Haškoj tužiteljici, Louis Joinet, sudac, bivši nezavisni stručnjak pri UN-u, Jean-Luc Godard, filmski reditelj, Monique Chemillier-Gendreau, profesor emeritus javnog prava i političkih nauka na Univerzitetu Paris Diderot, Ivo Vajgl bivši ministar vanjskih poslova Slovenije, Alain Lamassoure, evropski izaslanik i bivši francuski ministar, i mnogi drugi.

Francuski pravnici, akademski radnici, umjetnici, parlamentarni zastupnici podsjećaju da je Jovo Divjak imao lucidnosti i hrabrosti napustiti Jugoslovensku narodnu armiju (JNA) čim se “izgubila” u etničkom čiščenju. Nakon što je postao jedna od najpopularnijih figura odbrane Sarajeva, tokom četrdeset mjeseci opsade Sarajeva, Jovan Divjak se u mirovini posvetio svom Udruženju « Obrazovanje gradi BiH » u korist ratne siročadi bez obzira na njihovo porijeklo. Njegova borba za miroljubivi suživot naroda Balkana mu je donijela u Francuskoj Legiju časti 2001. godine.

"Tražimo okončanje procedure"

Navodeći kako je Divjak uhapšen 3. marta 2011 godine na aerodromu u Beču, na osnovu naloga Srbije, Francuzi napominju i da postoje mnogobrojna svjedočenja i dokazi o tome da se ovaj visoki oficir u Dobrovoljačkoj zalagao za prekid vatre, a ne za zločin.
Jovo Divjak u Beču, mart 2011.

“Tražimo od nadležnih vlasti u Beču da smjesta okončaju ovu proceduru. General Divjak nikad nije ni trebao biti uhapšen, imajući u vidu da se njegovo ime ne nalazi ni u jednoj bazi podataka Interpola, organizacije koja je izričito odbila da proglasi pravovaljanim nalog za izručenje kojeg je izdala Srbija”, navode u otvorenom pismu austrijskom ministru francuski javni radnici i uglednici.

Na osnovu slučaja Ejupa Ganića, u otvorenom se pismu kaže da je “austrijsko pravosuđe moglo odlučiti da Jovan Divjak bude odmah oslobođen, tim prije što Srbija nije predala nijedan valjan dokaz o navodnom Divjakovom zločinu.”

Svaki novi dan Divjakovog “kućnog pritvora” pojačava moralnom skandalu i političke opasnosti optužbe koja je smišljena samo da i dalje raspiruje mržnju i podjele regiona shrvanog ratom, piše u otvorenom pismu.

Francuski intelektualci pozivaju austrijsko pravosuđe da se hitno izjasni o zahtjevima za izručenje koje su dostavile i Srbija i BiH. Podcrtavaju moralnu obavezu da se Jovanu Divjaku omogući povratak u Sarajevo, jer “do hapšenja, Divjak je slobodno putovao Evrope da bi kroz svoje Udruženje, branio interes budućih generacija.

Potpisnici otvorenog pisma austrijskom ministru

Otvoreno pismo austrijskom ministru potpisuju:


Antoine Garapon, sudac, generalni sekretar Instituta Visokih Nauka o Pravdi, Florence Hartmann, spisateljica, bivša ratna dospisnica sa Balkana, bivša savjetnica pri glavnom tužitelju MKSJ i MKS za Rwandu, Louis Joinet, sudac, prvi počasni glavni advokat na Kasacionom sudu, bivši nezavisni stručnjak pri Ujedinjenim Nacijama, Maguy Marin, koreograf, Ariane Mnouchkine, režiserka, direktorica Théâtre du Soleil, Olivier Py, režiser, Direktor Narodnog Pozorišta l’Odéon, François Tanguy, režiser u Théâtre du Radeau, Jean-Luc Godard, filmski reditelj, Emmanuel Wallon, profesor političke sociologije na Univerzitetu Paris Ouest Nanterre, Monique Chemillier-Gendreau, profesor emeritus javnog prava i političkih nauka na Univerzitetu Paris Diderot, Jean-Louis Fournel i Pierre Bayard, profesori na Univerzitetu Paris Saint-Denis, Jack Ralite, bivši francuski ministar, Senator iz Seine-Saint-Denis, Doris Pack, evropski izaslanik, Ivo Vajgl, evropski izaslanik i bivsi ministar vanjskih poslova Slovenije, Alain Lamassoure, evropski izaslanik i bivši francuski ministar, Nicole Fontaine, bivši presjednik Evropskog Parlament, José-Maria Gil-Robles, bivša presjednica Evropskog Parlament Claude Fischer, predsjednica Confrontations Europe, Philippe Herzog, bivši evropski izaslanik, Georges-Marie Chenu, ministar s punim ovlastima i bivši ambasador Francuske u Zagrebu, Bruno Tackels pisac i novinar, Francis Bueb, directeur du Centar André Malraux u Sarajevo, Maurice Lazar i Boris Najman, predsjednici Asocijacije Sarajevo u Francuskoj, general Jean Cot, bivši komandant UNPROFOR-a.
XS
SM
MD
LG