Dostupni linkovi

Pritvoreni francuski turista u Iranu započeo štrajk glađu


Francuski turista Benjamin Brijer uhapšen u Iranu

Francuski turista Benjamin Brijer, koji se od proleća prošle godine nalazi u iranskom zatvoru zbog optužbi za špijunažu, počeo je štrajk glađu, saopštili su njegov advokat i sestra 27. decembra, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Portparol francuskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da su francuske vlasti u bliskom kontaktu sa Brijerom, posetivši ga 21. decembra i ponovo kontaktirajući 27. decembra.

Ministarstvo je ocenilo optužnicu protiv 36-godišnjeg Francuza, koji se nalazi u zatvoru Valikabad u gradu Mašhad na severoistoku Irana, „neshvatljivom“.

Brijer je optužen za špijuniranje i propagandu protiv Irana nakon što je uhapšen u maju prošle godine kada je leteo mini helikopterom na daljinsko upravljanje u pustinji blizu granice Turkmenistana i Irana.

Osuda za špijuniranje je u Iranu kažnjiva smrću. Njegova porodica kaže da je on nedužni turista koji je 2018. krenuo na put u svom kamperu koji je započeo u Skandinaviji.

„Osećaj napuštenosti – i uznemirenosti – naveo je Benjamina Brijera da stupi u štrajk glađu kako bi upozorio iranske i francuske vlasti na apsurdnost njegovog pritvora“, naveli su njegova sestra Blandin Brijer i advokat Filip Valent u saopštenju poslatom e-poštom.

Odvojeno, iranski advokat za ljudska prava Saed Dehgan pozvao je na njegovo oslobađanje.

XS
SM
MD
LG