Dostupni linkovi

Francuski pripadnik UNPROFOR-a: Mladić bio strateg opsade Sarajeva


Zaštićeni svjedok RM-120 na suđenju Mladiću, 29. siječanj 2013.
Zaštićeni svjedok RM-120 na suđenju Mladiću, 29. siječanj 2013.
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom bivšeg francuskog pripadnika UNPROFOR-a. On je pod zaštitnim mjerama i pseudonimom RM-120 opisao snajpersko i artiljerijsko djelovanje Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a po Sarajevu.

Optuženog Mladića je tijekom pregovora i sastanaka doživio kao glavnog stratega opsade grada koja je provođena na terenu od strane podređenih oficira.

Kao dokaz zapovjedne odgovornosti za napade na grad, tužiteljstvo je priložilo - niz naređenja generala Mladića kojima se iz Glavnog štaba VRS-a daju uputstva Sarajevsko-romanijskom korpusu tijekom 1995.godine. U jednom od naređenja se spominje priprema lansera za 5 avio bombi, dok se u drugom zabranjuje upotreba teškog naoružanja bez izričite zapovjedi.

Tužiteljstvu je francuski časnik potvrdio kako to pokazuje da je general Mladić upravljao opsadom tijekom koje je poginulo gotovo 12 tisuća osoba.

„To se u cjelosti poklapa s utiskom kojeg smo mi stekli. Ovo (prikazana naređenja) je zapravo konkretna materijalizacija načina na koji smo mi to doživljavali“, obrazložio je svjedok.

Bivši pripadnik UNPROFOR-a je opisao kako je Mladić razrađivao taktiku opsade koju je provodio na terenu zapovjednik Sarajevsko-romanijskog korpusa Dragomir Milošević.

On je podsjetimo osuđen na 27 godina zbog terora nad Sarajlijama, a trenutno se nalazi u Den Haagu gdje svjedoči kao svjedok obrane ratnom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Francuski časnik se susreo i s njim, kao i spomenutim generalima Vojske Republike Srpske, dogovarajući kao viši pripadnik UN-ovih mirovnih snaga 1995.godine - još jedno isključenje teškog naoružanja sa sarajevskog područja, kako bi se zaustavilo svakodnevno stradavanje građana.


„Nažalost, u više navrata srpske snage su povlačile oružje iz sabirnih punktova i služile se tim oružjem kako bi gađale Sarajevo“, naveo je bivši UNPROFOR-ac.

Francuski časnik je potvrdio tužiteljstvu da je Mladić provjeravao kako Milošević sprovodi njegova naređenja u Sarajevsko-romanijskom korpusu VRS-a preko majora Milenka Inđića. Njega je više puta susreo na sastancima budući da je postavljen na mjesto časnika za vezu s UNPROFOR-om, a tužiteljstvo je predočilo dokument koji pokazuje ovlaštenje za nadziranje.

„Major Inđić je očigledno, uz generala Miloševića, imao zadatak da vrši nadzor, da prati – koliko se i kako sprovodi u djelo misao generala Mladića“, povezao je svjedok svoj utisak s prikazanim ovlaštenjem.

Spomenuti Inđić također je nastupio kao Karadžićev svjedok obrane, neposredno prije Miloševića, tvrdeći da Sarajevsko-romanijski korpus nikad nije napadao civile te kako bošnjačka strana nije željela zaustavljanje rata.

Veliki dio iskaza RM-120 je dao na sjednici zatvorenoj za javnost kako se ne bi otkrio njegov identitet. Pogotovo kad je govorio o osobnim iskustvima sastanaka s vojnim i političkim vodstvom bosanskih Srba, tijekom kojih je stekao određene utiske te ih prenio sudu.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:59 0:00
Direktan link

U vezi optužbi za Mladićev teror sarajevskog stanovništva iskaz će dati i nekoliko idućih svjedoka tužiteljstva.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG