Dostupni linkovi

Francuski Jevreji se masovno sele u Izrael


Francuski Jevreji se mole u sinagogi u Tel Avivu, januar 2015.
Francuski Jevreji se mole u sinagogi u Tel Avivu, januar 2015.

Izvor: Reuters (Pripremila: Jasmina Lazić)

U Izrael se ove godine doselio rekordan broj Jevreja iz Francuske. Razlozi su, kako kažu u imigracionoj službi u Jerusalimu, eskalacija nasilja podstaknutog antisemitizmom i ekonomska nesigurnost u toj evropskoj zemlji.

Francuska ima najveću populaciju Jevreja u Evropi. Najviše njih doselilo se nakon Drugog svetskog rata, a danas ih je, procenuje se, oko 550.000.

Međutim, prilike su se izgleda promenile. Jevrejska agencija za Izrael, čija je delatnost usko povezana sa podsticanjem useljavanja i pomaganjem novim imigrantima, objavila je podatak da se u 2015. čak 7.900 Jevreja iz Francuske doselilo u Izrael, što je za deset odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

"Svako od njih ima svoje razloge. Neki odlaze zbog loših ekonomskih uslova, drugi se brinu za ličnu bezbednost", saopštio je Jigal Palmor, portparol ove agencije.

U poslednje vreme, a pogotovo ove godine, jevrejska zajednica je zaplašena eskalacijom antisemitizma i napada od militanata Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

Podsećamo, 9. januara je ekstremista Amedi Kulibali, zajedno sa Ajat Bumedijen, okupirao košer-supermarket u kvartu Port de Vensen u Parizu.

Policija u blizini košer marketa, Pariz, januar 2015.
Policija u blizini košer marketa, Pariz, januar 2015.

Naoružani otmičar je pretio kako će pobiti taoce, ukoliko policija napadne opkoljenu braću Kuaši, osumnjičenu za masakr u redakciji lista "Šarli Ebdo" koji se dogodio dva dana ranije.

Kulibali je ubijen u akciji francuske policije, ali je tokom ove talačke krize stradalo i četvoro zatočenih ljudi.

Taj i slični događaji, podstakli su mnoge na emigraciju, ukazuju u Jevrejskoj agenciji za Izrael.

Iako broj iseljenih u ovoj godini još nije konačan, blizu je cifri koju je predsednik pomenute Agencije, Natan Šaranski, predvideo nakon napada koji su se dogodili u januaru. On je tada rekao kako očekuje da će se u Izrael doseliti 10.000 francuskih Jevreja.

Palmor je još rekao da je ovogodišnja imigracija u Izrael rekordna u poslednjih petnaest godina i broji ukupno 30.000 doseljenika.

Najveći broj njih dolazi iz ekonomski destabilizirane Rusije i ratom rastrzane Ukrajine.

XS
SM
MD
LG