Dostupni linkovi

Francuski i egipatski predsednici pozivaju na uzdržanost u Libiji


Član centralnih službi bezbednosti u Tajuri, istočno od Tripolija, 30. decembar 2019.
Član centralnih službi bezbednosti u Tajuri, istočno od Tripolija, 30. decembar 2019.

Predsednici Francuske i Egipta Emanuel Makron i Abdel Fatah al Sisi telefonom su razgovarali o rizicima vojne eskalacije u Libiji i pozvali sve međunarodne i libijske aktere na veću uzdržanost, saopštila je danas Jelisejska palata.

"Oni su izrazili želju da se postigne politički dogovor u okviru Ujedinjenih nacija da bi se povratilo jedinstvo i pun suverenitet Libiji", dodalo je francusko predsedništvo.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan u četvrtak je nagovestio mogućnost direktne vojne intervencije njegove zemlje u Libiji. Erdogan je najavio da će turski parlament uskoro glasati o predlogu o slanju turskih trupa da podrže vladu u Tripoliju naspram snaga komandanta Kalife Haftara koje drže istok Libije.

Makron i al Sisi dogovorili su se da se usaglašavaju po ovom pitanju da bi olakšali brzo pokretanje medjulibijskih pregovora.

Dvojica šefova država su takodje razgovarali o situaciji u istočnom Sreduzemlju i ocenili da je sporazum o razumevanju postignut izmedju Turske i Libije o razgraničenju na moru suprotan pomorskom zakonu i dogovorili se da ostanu u bliskom kontaktu po tom pitanju.

Turska namjerava poslati vojsku u Libiju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

XS
SM
MD
LG