Dostupni linkovi

Porukom iz Jerevana Sarkozy naljutio Turke


Francuski predsjednik Nikola Sarkozi u Jerevanu, 7. oktobra 2011.
Francuski predsjednik Nikola Sarkozi u Jerevanu, 7. oktobra 2011.
Francuski predsjednik Nikola Sarkozi u petak je pozvao Tursku da prizna maskar iz vremena Prvog svjetskog rata, koje je Otomansko carstvo počinilo nad Jermenima, kao genocid.

Obraćajući se novinarima u Jerevanu drugog dana posjete, Sarkozi je rekao da je Turska imala "dovoljno vremna za razmišljanje", jer su masovna ubistva započela 1915. Sarkozi je doduše rekao da "nije na Francuskoj da daje ultimatumume bilo kome."

Sarkozi je takođe apelovao na Jermene da nastave sa naporima u cilju normalizacije odnosa sa Turskom i traženja trajnog mora sa susjednim Azerbejdžanom.

Sarkozi je sve rekao tokom zajedničke press konferencije sa jermenskim predsjednikom Seržom Sarkasjanom, koji je je javno zahvalio Sarakoziju na stavu po pitanju Turske:

“Zahvalni smo Francuskoj za javno priznanje genocida i osudu i zakonskim aktom užasne tragedije koja je zadesila Jermenski narod na početku prošlog vijeka.“

Odmah nakon što je u četvrtak stigao u Jerevan, Sarkozi je pozvao Tursku da “revidira svoju istoriju„ kada je riječ o ubistvu stotina hiljada Jermena u posljednjim danima Otomanske imperije. Prema Sarkoziju, kolektivno poricanje od strane Turske države i naroda tog zločina je neprihvatlljivo.

Nikola Sarkozi i Serž Sarkisian u Jerevanu, 7. oktobra 2011
Nikola Sarkozi i Serž Sarkisian u Jerevanu, 7. oktobra 2011
“Ako se Turska ponovo osvrne na svoju istoriju i suoči i sa sjenkama prošlosti kao svjetlošću, to će biti sasvim dovoljno da prizna genocid. Ako to Turska ne učini, onda će bez dileme biti potrebno da se ide dalje“, rekao je Sarkozi.

Sarkozi je takođe rekao da ukoliko Turska ne učini taj „gest mira „ kao iskorak ka pomirenju po tom pitanju, on će razmotriti predlaganje zakona kojim će se poricanje genocida, označiti kao zločin. Francuski se predsjednik nada da će Turska to učiniti prije kraja njegovog mandata do maja naredne, 2012.godine.

Kontraporuka turskog ministra

Turski ministar za evropske poslove Egemen Bagis odbacio je Sarkozijev poziv. Govoreći tokom posjete Sarajevu, Bagis je u petak, prema agenciji Anadolija, poručio “da bi Sarkoziju bilo bolje da se skoncentriše na to kako da Francusku izvuče iz ekonomske krize nego da se upliće u istorijsku debatu o jermenskom pitanju”.
'Sarkoziju bilo bolje da se skoncentriše na to kako da Francusku izvuče iz ekonomske krize', poručio je turski ministar Bagis.

Francuska je zajedno sa mnogim zemljama uključujući Rusiju i Švajcarsku, priznala ubistvo Jermena kao genocid. Sarkozi je razljutio Tursku uoči njegova izbora 2007., kada je podržao zakonski prijedlog da Francuska krivično progoni one koji odbijaju priznati pokolji kao genocid.

Francuski donji dom parlamenta odbacio je kasnije taj zakon - što je potez koji je razbjesnio jermensku dijasporu u Francuskoj, za koju se procjenjuje da broji oko 500.000 ljudi.

Jermeni kažu da je oko 1.5 milion njihovih sunarodnika umrlo kao žrtve genocida tokom I svjetskog rata od strane Otomanske imperije. Turska odbacuje genocid kao kvalifikaciju.Oni navode da je između 300.000 i 500.000 Jermena, isto kao i mnogi Turci, poginulo u „građanskom sukobu“ kada su Jermenci podigli ustanak protiv otomanskih vladara i stali na stranu ruskih trupa.

Sarkozi se u petak u Jerevanu osvrnuo i na jermenski konflikt sa Azerbejdžanom oko spornog regiona Nagorno Karabah, poručujući da obje strane moraju nastaviti sa pregovorima kao dijelom OSCE Minsk grupe.

Francuska je jedna od tri zemlje, zajedno sa Rusijom i SAD, koja se pridružila Minsk grupi koja predvodi međunarodne napore u traženju rješenja za konflikt oko Nagorno Karabaha.
XS
SM
MD
LG