Dostupni linkovi

Jacques Chirac na sudu zbog pronevere državnog novca


Bivši predsjednik Francuske Žak Širak dolazi u njegovu kancelariji u Parizu, 07. mart 2011.
Bivši predsjednik Francuske Žak Širak dolazi u njegovu kancelariji u Parizu, 07. mart 2011.
Bivšem francuskom predsjedniku Jacques-u Chirac-u (Žaku Širaku) počinje suđenje na temelju optužbi za zloupotrebu javnih fondova, u vrijeme dok je još bio gradonačelnik Pariza, između 1977 i 1995. godine.

Chiraca se optužuje da je plaćao iznajmljivanje gradske dvorane za nepostojeće poslove, te da je zapošljavao ljude za poslove koje su obavljali mimo gradske vijećnice, a plaćao ih je pariški budžet.

78-godišnji bivši predsjednik negira sve nezakonite radnje.
Chiraca se optužuje da je plaćao iznajmljivanje gradske dvorane za nepostojeće poslove, te da je zapošljavao ljude za poslove koje su obavljali mimo gradske vijećnice.

Ovo je, nakon maršala Petain-a, koji je nakon Drugog svjetskog rata osudjen za izdaju, prvi bivši šef francuske države koji se suočava s kaznenom prijavom.

Suđenje okuplja dva odvojena slučaja. Još devet drugih su uz Chiraca suoptuženi u ovom procesu.

Među njima i bivši šef ureda francuskog predsjednika Remy Chardon. Njegovi advokati traže izuzimanje slučaja tvrdeći da bi zajedničko suđenje bilo neustavno.

Iako optužbe datiraju od ranije, nije mu suđeno jer je Chirac uživao imunitet kao predsjednik Republike od 1995. do 2007.godine.

Chiracova partija vratila novac


Prema većini drugih, pa i francuskom zakonu bivši predsjednik nije obavezan pojaviti se na sudu.

Teoretski, Jacques-a Chiraca bi se, ukoliko krivica bude dokazana, moglo osuditi na 10 godina zatvora, ali većina pravnih stručnjaka tvrdi da je malo vjerojatno da bi on tu kaznu i odslužio.
Jacques-a Chiraca bi se, ukoliko krivica bude dokazana, moglo osuditi na 10 godina zatvora.

Nekoliko stvari uoči suđenja idu na ruku bivšem predsjedniku. Prvo pariški istražitelj pozvao je da se slučaj povuče.

Drugo, neke su optužbe već zastarjele, i kao treće – prošle je godine grad Pariz na ime odštete od Chiracove partije dobio natrag više od 2 miliona i 200 hiljada eura, što se smatra približnoj cifri za koju je budžet i oštećen.

Glasine o tome da bivši predsjednik boluje od Alzheimerove bolesti, njegova supruga Bernadette Chirac odlučno je demantirala.

"Kad bi moj muž zaista imao sipmtome, ne bih oklijevala da to javno i kažem", izjavila je Chiracova žena.
XS
SM
MD
LG