Dostupni linkovi

U Francuskoj podignut nivo upozorenja zbog pojave ptičje gripe


Ilustrativna fotografija

Francuska je podigla nivo upozorenja nakon što je kod živine u jednom dvorištu na sjeveroistoku zemlje otkriven težak oblik virusa ptičje gripe, uz slučajeve u susjednoj Belgiji i Luksemburgu, saopćilo je u petak (10. septembar) Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo navodi da je veoma zarazni soj ptičje gripe H5N8 registriran ove sedmice među patkama, kokoškama, purama i golubovima iz domaćinstva u regionu Ardeni, a sve životinje su uništene iz predostrožnosti.

"Zdravstvena situacija u vezi s visokopatogenom influencom ptica je zabrinjavajuća", ističe se u saopćenju i napominje da je od 1. augusta u Europi otkriveno 25 slučajeva infekcije kod divljih i ptica na farmama.

Dva slučaja H5N8 prijavljena su prošle sedmice u Belgiji i to jedan kod trgovca pticama i jedan u privatnoj kući, a u Luksemburgu je prijavljen slučaj u domu koji je povezan s trgovcem u Belgiji, navelo je francusko Ministarstvo.

Najnoviji slučajevi koji su uključivali soj ptičje gripe H5N8 naveli su Francusku da poveća svoju procjenu rizika, odnosno umjesto dosadašnje "zanemarljive" proglasi "umjerenu", što može dovesti do zatvaranja živine u zatvoreni prostor u nekim područjima.

Izbijanje ptičje gripe može potaknuti zemlje uvoznice, posebno u Aziji, da uvedu trgovinska ograničenja na proizvode od živine.

Francuska je prošle zime u svojoj jugozapadnoj regiji poznatoj po uzgoju pataka uništila oko tri miliona ptica dok se borila s širenjem virusa s divljih ptica na jata peradi.

Ogromna epidemija navela je Vladu Francuske da se s živinskim sektorom dogovori o novim mjerama biološke sigurnosti.

To je uključivalo zahtjev da se jata ograniče tokom perioda rizika i obavezu da se smanji gustina jata na jugozapadu, gdje se nalazi domaća industrija čuvene paštete foie gras (foi gra).

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG