Dostupni linkovi

U Francuskoj masovni protesti poljoprivrednika, poginula žena


Poruka "Volim svoj posao, ali bih volio od njega da živim" na jednom od traktora kojima su poljoprivrednici blokirali autoput A16, blizu Beauvaisa, 23. januara 2024.
Poruka "Volim svoj posao, ali bih volio od njega da živim" na jednom od traktora kojima su poljoprivrednici blokirali autoput A16, blizu Beauvaisa, 23. januara 2024.

Ffrancuski poljoprivrednici su na traktorima i u kamionima proširili blokade cesta, što je uzrokovalo mnogobrojne zastoje u saobraćaju i jedan smrtni slučaj, a sindikati pozivaju vladu da riješi njihove zahtjeve za nižim troškovima i manje regulacije.

"Nećemo ukinuti putne blokade sve dok premijer ne iznese konkretne prijedloge. Vrijeme za razgovore je završilo, vrijeme je za akciju", rekao je čelnik sindikata Mladi poljoprivrednici, Arnaud Gaillot.

Policija je objavila da je jedna žena poginula, a dvoje ljudi je teško povrijeđeno kada se automobil zaletio u blokadu na putu u jugozapadnoj regiji Ariege, piše Reuters.

"U ovom trenutku visokih napetosti, pozivam sve da budu mirni i razumni", rekao je čelnik sindikata FNSEA za radio RMC, Arnaud Rousseau.

Poljoprivrednici u Francuskoj protestuju protiv cjenovnog pritiska trgovaca u maloprodaji koji žele smanjiti inflaciju te protiv strožih ekoloških propisa, što je izazvalo demonstracije širom Evrope.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron strahuje od jačanja podrške među poljoprivrednicima za krajnju desnicu uoči izbora za Evropski parlament u junu.

Poljoprivredna politika je osjetljivo pitanje u Francuskoj, najvećem poljoprivrednom proizvođaču u EU, gdje hiljade nezavisnih proizvođača često organizuju masovne demonstracije.

Vlada je stavila prijedlog zakona o poljoprivredi na čekanje jer želi da čuje predstavnike poljoprivrednika prije nego što uključi dodatne mjere podrške sektoru.

Ali nakon što prvi razgovori sa sindikatima u ponedjeljak nisu dali rezultata, poljoprivrednici širom zemlje najavili su još demonstracija za ovu sedmicu.

Rastuće nezadovoljstvo, koje se prelilo iz susjednih zemalja, dolazi u trenutku kada se ubrzava kampanja za evropske izbore i prvi je veliki izazov za novog premijera, Gabriela Attala.

Nekoliko sati nakon sastanka sindikalnih čelnika s Attalom u ponedjeljak, novi konvoji traktora blokirali su tokom noći puteve, uključujući autoput A7 na jugu Francuske.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG