Dostupni linkovi

U Francuskoj obavezno nošenje maski od iduće sedmice


Posjetioci u muzeju Louvre, slikaju se sa Mona Lisom

U Francuskoj će od iduće sedmice biti obavezno nošenje maski za lice u zatvorenim javnim prostorima, objavila je vlada u četvrtak, dok su zvaničnici izrazili zabrinutost zbog epidemije coronavirusa, javlja AFP.

Do sada, obavezna oprema za javni prevoz bit će obavezna i u trgovinama i na drugim zatvorenim mjestima, rekao je novi premijer Jean Castex u Senatu.

Ministar zdravlja Olivier Veran ranije je upozorio na "slabe znakove ponovnog porasta" epidemije korona virusa koja je, do danas, u Francuskoj odnijela više od 30.000 života.

"Svjedoci smo da u određenim bolnicama u Parizu postoje slabi znakovi ponovnog jačanja epidemije. Zato pozivam Francuze da ostanu na oprezu," rekao je on za javni radio.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron prethodno je objavio da će nošenje maski biti obavezno od 1. augusta.

Međutim, pomjeranije tog datuma za narednu sedmicu dolazi u vrijeme dok je oblast Mayenne u regiji Loire registrovala nekoliko žarišta epidemije COVID-19, a vlasti su zabilježile slabije povećanje broja oboljelih u regiji Pariza.

Nazivajući situaciju u Mayenneu “problematičnom“, francuski ministar zdravstva Olivier Veran kazao je da je lično zatražio od prefekta Mayennea da učini nošenje maski obaveznim bez čekanja da to urade vlasti u Parizu, prenosi AP.

XS
SM
MD
LG