Dostupni linkovi

U Francuskoj okupljanja ispred opštinskih zgrada protiv nereda


Francuski zvaničnici i građani na "okupu građana" ispred gradske većnice Persana blizu Pariza, koja je delimično izgorela u noćnim sukobima zbog smrti tinejdžera Naela, 3. jul
Francuski zvaničnici i građani na "okupu građana" ispred gradske većnice Persana blizu Pariza, koja je delimično izgorela u noćnim sukobima zbog smrti tinejdžera Naela, 3. jul

Okupljanja ispred opštinskih zgrada širom Francuske počela su u ponedeljak širom zemlje, a organizuju se posle nedavnog napada na dom gradonačelnika na širem području Pariza.

Skup je počeo u Nanteru, gradu gde je pre gotovo nedelju dana policija ubila 17-godišnjaka Naela (Nahel).

Ubistvo je izazvalo proteste zabeležene nasiljem širom Francuske.

Gradonačelnik Nantera Patrik Žari izjavio je u ponedeljak da su noći teške za stanovnike od ubistva Naela i dodao da je to neprekidno nasilje neprihvatljivo.

"Vreme je za smirivanje situacije", dodao je Žari koji je zahvalio baki ubijenog mladića koja je u nedelju pozvala na mir.

U želji da smiri ono što je postalo jedan od najvećih izazova za predsednika Emanuela Makrona otkako je preuzeo dužnost 2017. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da ponovo raspoređuje 45.000 policajaca i žandarma širom zemlje tokom noći sa nedelje na ponedeljak, što je ista brojka kao prethodne dve noći.

Francuske snage reda privele su oko 3.200 osoba između utorka i nedelje tokom pet uzastopnih noći nereda.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je rekao tokom posete Remsu, na severoistoku Francuske, da 60 odsto od tih privedenih 3.200 osoba nema nikakve prethodne sudske postupke i nisu poznati policijskim službama i nikad nisi bili podvrgnuti policijskoj kontroli.

Prosečna starost privedenih je 17 godina, a ponekad se radi i o deci od 12 do 13 godina, koji su izazivali požare, napadali policiju i izabrane predstavnike naroda, rekao je ministar.

Baka ubijenog dečaka pozvala na smirivanje

Ranije, u nedelju, baka Naela pozvala je na smirivanje, rekavši da su izgrednici samo koristili njegovu smrt kao "izgovor".

"Stanite i ne pravite nerede", rekla je Naelova baka Nadia televiziji BFM u telefonskom intervjuu.

"Ljudima koji se bune ovo kažem: 'Nemojte razbijati prozore, napadati škole ili autobuse. Stanite! Mame idu autobusom, mame idu napolje."

Dodajući da je "umorna", Nadia je rekla: "Nael, on je mrtav. Moja ćerka je imala samo jedno dete, a sada je izgubljena, gotovo je, moja ćerka više nema život. A što se mene tiče, naterali su me da izgubim i ćerku i unuka."

Političari su, u međuvremenu, osudili napad na rezidenciju Vinsenta Žanbruna, desničarskog gradonačelnika L'Hai-les-Roses izvan Pariza, u kojem su napadači zapalili automobil i gađali njegovu kuću.

Žanbrunova supruga i deca od pet i sedam godina bili su kod kuće, dok je sam gradonačelnik bio u gradskoj većnici gde je pokušavao da se izbori sa neredima.

Njegova supruga je "teško povređena", ima slomljenu nogu, tvrde tužioci, koji su od otvorili istragu o pokušaju ubistva.

"Sinoć su užas i sramota dostigli novi nivo“, naveo je gradonačelnik u saopštenju.

Tokom posete L'He-les-Roses, premijerka Elizabet Born rekla je novinarima da je, generalno gledano, "situacija bila mnogo mirnija" nego prethodnih dana.

"Ali čin kakav smo videli u nedelju ujutro je posebno šokantan. Nećemo dozvoliti da nasilje prođe nekažnjeno“, rekla je ona, pozivajući da se počinioci sankcionišu.

Nova kriza za Makrona

Oko 7.000 policajaca raspoređeno je samo u Parizu i njegovim predgrađima, uključujući i Aveniju Jelisejska polja u prestonici, turističko žarište, nakon poziva na društvenim mrežama da se nemiri prenesu u srce grada.

Šef pariske policije Loran Nunjez upozorio je na televiziji BFM da uprkos mirnijoj večeri "niko ne proglašava pobedu".

Protesti predstavljaju novu krizu za Makrona, koji se nadao da će nastaviti sa obećanjima za svoj drugi mandat nakon što je smirio višemesečne demonstracije koje su izbile u januaru zbog podizanja starosne granice za odlazak u penziju.

Poslednji nemiri izazvali su zabrinutost u inostranstvu, a Francuska se sprema da bude domaćin Svetskog prvenstva u ragbiju na jesen i Olimpijskih igara u Parizu u leto 2024.

Makron je odložio državnu posetu Nemačkoj koja je trebalo da počne u nedelju kao pokazatelj ozbiljnosti situacije u zemlji.

U nedelju je predvodio krizni sastanak sa ministrima u vladi.

Nakon sastanka, u saopštenju iz njegovog kabineta se navodi da će se u ponedeljak sastati sa šefovima dva doma parlamenta i sa gradonačelnicima više od 220 gradova pogođenih nemirima u utorak.

Policajcu optuženom za ubistvo Naela M. određen je pritvor.

"Ovaj čovek mora da plati, kao i svi ostali. Moraju da budu kažnjeni i oni koji se bune, koji napadaju policiju. Verujem u pravdu", rekla je Naelova baka.

XS
SM
MD
LG