Dostupni linkovi

Nemačka i Francuska potpisale deklaraciju o jačanju energetske solidarnosti


Francuska premijerka Elizabet Born i nemački kancelar Olaf Šolc u Berlinu potpisuju sporazum o jačanju energetske solidarnosti, 25. novembra 2022.
Francuska premijerka Elizabet Born i nemački kancelar Olaf Šolc u Berlinu potpisuju sporazum o jačanju energetske solidarnosti, 25. novembra 2022.

Nemačka i Francuska su 25. novembra potpisale zajedničku deklaraciju o jačanju energetske solidarnosti, prenosi Rojters.
Deklaraciju su u Berlinu potpisali nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) i francuska premijerka Elizabet Born (Élisabeth Borne).

"Francuska i Nemačka solidarno i dobrosusedski intenziviraju saradnju u energetskom sektoru. Već sada snabdevamo strujom naše susede, među njima i Francusku. Ovim zajedničkim sporazumom smo istakli našu energetsku solidarnost: prijatelji podržavaju jedni druge u vreme krize. Nemačka i Francuska pokazuju šta je to evropska solidarnost", izjavio je Šolc na zajedničkoj konferenciji za medije.

Prema rečima Elizabet Born, radi se o "važnom tekstu koji će imati konkretne efekte i koji štiti građane obe zemlje".

"Naše dve zemlje potrebne su jedna drugoj da prebrode energetsku krizu naredne zime", rekla je Born.

Odnosi dve zemlje su zategnuti poslednjih meseci zbog različitih pogleda na ključna pitanja kao što su energetika, odbrana i industrijska politika.

Dolazak Elizabete Born u Berlin smatra se pokušajem otopljavanja odnosa.

Šolc je rekao da Nemačka i Francuska podržavaju Ukrajinu borbi protiv ruske invazije, i pozvao je Rusiju da prestane da bombarduje ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

XS
SM
MD
LG