Dostupni linkovi

Francuska ministrica na udaru kritike zbog fotografije za Playboy


Marlene Schiappa
Marlene Schiappa

Francuska ministrica Marlene Schiappa pojavit će se na naslovnici aprilskog izdanja magazina Playboy, zbog čega se našla na udaru kritičara.

Intervju s ministricom u vladi Emmanuela Macrona protezat će se na čak 12 stranica francuskog izdanja, a govorit će o pravima žena i LGBTQ osoba.

Iako će biti potpuno odjevena, njezina odluka da se pojavi u časopisu naišla je na kritike određenih političara, budući da dolazi u trenutku velikih društvenih nemira zbog Macronovih penzijskih reformi.

"Odbrana prava žena da imaju kontrolu nad svojim tijelom - to je dešava svugdje i sve vrijeme. U Francuskoj su žene slobodne, uz dužno poštovanje klevetnicima i licemjerima", oglasila se Schiappa na Twitteru tokom vikenda.

Reuters podsjeća da je Schiappa upravo donijela zakon kojim se zabranjuje dobacivanje i ulično uznemiravanje žena.

Francuska premijerka Elisabeth Borne kontaktirala je ministricu kako bi izrazila nezadovoljstvo.

Ocijenila je da intervju "nije nimalo prikladan, tim više [jer izlazi] u ovom razdoblju [aktuelni protesti u Francuskoj]", izvijestio je francuski list Le Parisien.

Čelnik krajnje lijeve opozicijske stranke La France Insoumise, Jean-Luc Melenchon, koji je bio treći na predsjedničkim izborima 2022., tvitao je "Francuska izlazi s kolosijeka", citirajući naslovnicu Marlene Schiappa u Playboyu i odluku predsjednika Emmanuela Macrona da dâ intervju za dječiji časopis Pif Gadget.

Ovo izdanje Playboya naći će se u prodaji od 8. aprila, navodi Le Parisien.

XS
SM
MD
LG