Dostupni linkovi

Makron najavio desetine projektila i stotine bombi za Ukrajinu


Francuski predsednik Emenuel Makron na konferenciji za novinare u Jelisejskoj palati, Pariz, 16. januar 2024.
Francuski predsednik Emenuel Makron na konferenciji za novinare u Jelisejskoj palati, Pariz, 16. januar 2024.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) najavio je u utorak planove za isporuku više krstarećih raketa dugog dometa, kao i bombi u Ukrajinu i upozorio da bi ruska pobeda potkopala svetski poredak.

"Ne možemo dozvoliti Rusiji da pobedi i to ne smemo da radimo", rekao je on i dodao da će sledećeg meseca otputovati u Ukrajinu.

Makron je govorio na opsežnoj konferenciji za novinare na kojoj je više od dva sata pričao o nizu domaćih i međunarodnih pitanja.

On je rekao da Francuska planira da isporuči oko 40 raketa dugog dometa i "nekoliko stotina bombi koje čekaju naši ukrajinski prijatelji".

Veliki deo konferencije za novinare u udarnom terminu bio je fokusiran na domaća pitanja. Makron je izneo široke planove za jačanje i bolju pripremu Francuske za globalnu krizu, rekavši da zemlja ima "sve adute da uspe".

To je bio novi Makronov pokušaj da oživi svoje predsedništvo posle niza žestokih domaćih bitaka, posebno oko starosne granice za odlazak u penziju i kako bolje kontrolisati imigraciju, kao i nereda prošle godine koji su zahvatili stotine gradova pošto je policija ubila jednog mladića.

Makron se nada novom početku u godini kada će Francuska biti u centru pažnje globalne javnosti kao domaćin Letnjih olimpijskih igara u Parizu.

Prošle nedelje, Makron je postavio novog premijera, najmlađeg francuskog premijera dosad, i nove ministre, takođe u okviru težnje da vođenju zemlje unese novu energiju. U utorak uveče, novi premijer 34-godišnji Gabrijel Atal (Gabriel Attal) i članovi Vlade bili su prisutni dok je Makron govorio u Jelisejskoj palati.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG