Dostupni linkovi

Vanredna vijest

'Francuski Tačer' kandidat desnice na izborima u Francuskoj


Fijon se zalaže za smanjenje javne potrošnje, zaustavljanje imigracije i bliže odnose s Moskvom

Bivši francuski premijer Fransoa Fijon (62) koga zovu francuski Tačer je na unutarstranačkim izborima republikanaca, koji su birali kandidata za predsedničke izbore sledeće godine, osvojio 68,4 odsto glasova. Njegov rival Alen Žipe 35,5 od sto partijskih glasova.

Fijon se zalaže za smanjenje javne potrošnje, zaustavljanje imigracije i bliže odnose s Moskvom.

Bivši francuski premijer smatra da Pariz treba da zadrži savezništvo sa Vašingtonom, ali obnovi veze sa Moskvom, koje vidi kao ključne za rešavanje sukoba u Siriji.

Ruski mediji su ga opisivali kao "prijatelja Moskve" koji može da popravi odnose između dve zemlje koji su se pogoršali zbog pripajanja Krima Rusiji 2014. godine i ruske podrške proruskim aktivistima na istoku Ukrajine.

U finalnoj TV debati dva francuska konzervativna predsednička kanadidata, bivših premijera Fransoa Fijona i Alena Žipea, u centru polemike se našla Rusija. Žipe je izjavio da ako Fijon pobedi to će biti prvi put u istoriji da francuskog predsednika bira Moskva.

Visoki zvaničnici Kremlja su proteklih dana izražavali optimizam, nadu da bi Zapad mogao da sledi republikanskog američkog predsednika Donalda Trampa koji je najavio zaokret politike prema Rusiji.

Fijon, koji je bio premijer Francuske od 2007. do 2012 svojevremeno je glasao protiv zakona o istopolnim brakovima. U poređenju sa Žipeom, takođe ima tvrdokorniji stav prema islamu. Smatra se tipičnim predstavnikom tradicionalne francuske desnice. Oženjen je, otac je petoro dece, potuče iz katoličke porodice.

Predsednički izbori će u Francuskoj biti održani u dva kruga - 23. aprila i 7. maja 2017. godine.

Ankete pokazuju da će se u drugom krugu izbora, najverovatnije, nadmetati s krajnje desničarskom strankom Nacionalni front koju predvodi Marin Le Pen.

Sada je pažnja okrenuta prema socijalistima koji u januaru glasaju za svog kandidata. Nepoznanica je da li će u trku ući sve nepopularniji predsednik Fransoa Oland.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG