Dostupni linkovi

Francuska otvara istragu o terorizmu nakon eksplozije na reliju Dakar


Dakar reli, druga etapa u Biši, Saudijska Arabija, 4. januara 2021. (Ilustrativna fotografija)
Dakar reli, druga etapa u Biši, Saudijska Arabija, 4. januara 2021. (Ilustrativna fotografija)

Francuski tužioci otvorili su istragu o terorizmu u vezi sa eksplozijom koja je odjeknula ispod francuskog vozila koje je trebalo učestvovati u ovogodišnjem Dakar reliju u Saudijskoj Arabiji, gdje su posljednjih godina zabilježeni incidenti koji uključuju napade na francuski konzulat u Džedi, pišu svjetski mediji.

Čitamo vam: Francuska otvara istragu o terorizmu nakon eksplozije na reliju Dakar
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:35 0:00
Direktan link

Sumnja u prikrivanje napada

Agenti francuske tajne službe istražuju tvrdnje da su vlasti Saudijske Arabije pokušale da prikriju teroristički napad zbog kojeg je vozač relija bio u opasnosti da mu amputiraju noge, napisao je Tajms (The Times).

Filip Butron (Philippe Boutron) zadobio je teške rane na obje noge kada je njegov automobil eksplodirao 30. decembra – dva dana uoči Dakara, francuskog relija koji se održava u Saudijskoj Arabiji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Saudijske Arabije opisalo je eksploziju kao nesreću, ali Butronov tim Sodikars Rejsing (Sodicars Racing) tvrdi da je on bio žrtva terorističkog napada.

U vozilu je bilo još pet putnika, ali su svi izašli nepovrijeđeni. Jedan od putnika, Ričard Gonzales (Richard Gonzalez), rekao je da se ispod šasije nalazila eksplozivna naprava. „Vidio sam sve. To je bio namjeran čin, u to nema sumnje."

Francusko tužilaštvo za borbu protiv terorizma najavilo je istragu usred tvrdnji da je incident gurnut pod tepih kako bi se izbjegla sramota saudijskog režima. Istragu će, kako su rekli tužioci, sprovoditi Direkcija generalne bezbjednosti.

Istraga o terorizmu

Francusko tužilaštvo saopštilo je 4. januara da je otvorilo istragu o terorizmu “o višestrukim pokušajima ubistava u vezi sa terorističkom grupom“ naglasivši da su svi putnici u automobilu, uključujući vozača, bili Francuzi, ističe agencija Frans pres (Agence France-Presse) dodajući da tužilaštvo nije dalo više detalja o eksploziji.

Organizatori Dakar relija rekli su da incident nije povezan sa trkama, dok su saudijske vlasti nagovijestile da ne postoji krivična sumnja u vezi sa eksplozijom.

Međutim, francusko ministarstvo spoljnih poslova je potom ažuriralo svoje savjete o Saudijskoj Arabiji, što je, ukazuje AFP, u suprotnosti sa komentarima o incidentu koje su dale i saudijske vlasti i organizatori relija Dakar 2022, čija se posljednja faza održava 14. januara.

Francusko ministarstvo je uputilo “apel na maksimalan oprez zbog sigurnosnog rizika” dodajući da je “istraga saudijskih vlasti u toku kako bi se utvrdio uzrok ove eksplozije” te da nije isključena mogućnost krivičnog djela.

Sami nasred puta

Nakon eksplozije automobila, Filip Butron, koji inače radi u marketingu i također je predsjednik francuskog drugoligaškog fudbalskog tima Orleans, operisan je u Saudijskoj Arabiji te je vraćen u Francusku u ponedeljak, 3. januara, javio je BBC.

Francuski list L'Ekip (L'Equipe) citirao je člana Butronovog tima Sodikarsa koji je rekao da je eksplozija probila pod vozila, koje se potom zapalilo, ističe britanski javni servis, dodajući da je Sodikars u saopštenju 4. januara naveo da su ljekari u vojnoj bolnici u blizini Pariza 61-godišnjeg vozača stavili u medicinski indukovanu komu „kako bi mu ublažili patnju“.

Prema izjavi vozačevog sina Benoa za Radio Monte Karlo (RMC), Butron je u četvrtak ujutro, 6. januara, izašao iz kome te je naglasio da je njegov otac “ozbiljno povrijeđen” ali da će se o njegovom stanju više znati za desetak dana.

U međuvremenu, dodaje CNN, jedan od Butronovih kolega koji je bio s njim u automobilu u trenutku incidenta, Maieul Barbe (Mayeul Barbet), ispričao je da je tim napustio hotel kako bi pripremio automobil i da se eksplozija desila nakon 500 metara vožnje.

„Poslije eksplozije, zaglavio sam se za krov auta, što je neobično... u saobraćajnoj nesreći obično budemo izbačeni naprijed, ali ovdje sam zapravo bio bačen na plafon. Tako da sam znao da nešto nije u redu", rekao je on francuskoj radio stanici, prenosi CNN.

Barbe je ispričao da su članovi tima ubrzo uvidjeli da je Butron povrijeđen te da su ga morali izvući iz automobila koji je počeo da gori. Također je kazao, kako ističe američki televizijski kanal, da su putnici, kada su izašli iz automobila, mislili da su doživjeli nesreću i tražili drugo vozilo, ali su shvatili da oko njih “ničega nije bilo” i da su bili sami nasred puta.

Incidenti oko francuskog konzulata

Nakon eksplozije koja je ozbiljno povrijedila francuskog takmičara na reliju, direktor trke Dejvid Kastera (David Castera) rekao je francuskim medijima da će se dvonedjeljni reli nastaviti te je zatražio od saudijskih vlasti da angažuju još policije koja će štititi skup, napisao je Rojters (Reuters).

Saudijska Arabija je bila poprište serije velikih militantnih napada na zapadne ciljeve početkom 2000-ih, ali su od tada napadi jenjavali. Međutim, dodaje Rojters, prvi napad eksplozivom na strance u toj zalivskoj arapskoj državi desio se krajem 2020. godine, u eksploziji na ceremoniji sjećanja na Prvi svjetski rat koju je organizovao francuski konzulat u Džedi, kada je ranjeno nekoliko ljudi.

Prethodnog mjeseca je jedan Saudijac uhapšen nakon što je napao i ranio čuvara u francuskom konzulatu u Džedi.

S druge strane, Dakar, sada u svom 44. izdanju, počeo je 1978. kao automobliska trka od Pariza do glavnog grada Senegala, ali se iz sigurnosnih razloga preselio iz Afrike u Južnu Ameriku 2009., dok se od 2020. u potpunosti održava u Saudijskoj Arabiji.

Saudijska Arabija će, kako naglašava Rojters, u martu ove godine u Džedi biti domaćin kruga najprestižnijeg svjetskog takmičenja u motosportu, Formule jedan.

UPITNIK: Kako da poboljšamo Dnevno@RSE?

Više od dve godine šaljemo Dnevno@RSE za medije i novinare širom Zapadnog Balkana kako bi sa vama podelili sadržaje koje možete besplatno da objavite na svojim platformama.

Ako ste novinar ili medijski radnik koji koristi ovu uslugu, želimo da čujemo od vas kako je možemo unaprediti.

Molimo vas da popunite kratki upitnik koji možete naći na ovom linku: UPITNIK

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG