Dostupni linkovi

Francuska i Bangkok najpoželjnije destinacije svijeta


Kod Ajfelove kule u Parizu, jul 2013.
Kod Ajfelove kule u Parizu, jul 2013.
Ovo je vrijeme putovanja, i to za ljude u cijelom svijetu. Sudeći prema istraživanjima Ujedinjenih naroda najposjećenija zemlja u 2012. godini je bila Francuska, a među glavnim gradovima uvjerljivo je najpoželjniji bio Bangkok.

Nedavna studija Svjetske turističke organizacije UN-a pokazala je da je čak 83 miliona ljudi posjetilo “La Belle France” (lijepu Francusku), mnogo više nego ta zemlja uopšte ima stanovnika.

Skijališta u Alpima, baš kao i duga obala Mediterana, osiguravaju Francuskoj da, statistički gledano, stalno bude u vrhu najpoželjnijih turističkih destinacija. Tako npr. Francuska ima najmanje 16 miliona posjetitelja više nego cijele SAD, koje su na drugom mjestu. Slijede Kina, Španija i Italija.

No, usprkos velikom interesu stranaca, Francuzi očigledno imaju problem uvjeriti one koji im dodju da tu “ostave” više novca. Prosječno, svaki posjetilac Francuske potroši oko 650 dolara.

Poređenja radi, oni koji odlaze u Sjedinjene američke države ostave blizu 1900 dolara. Nijemci na primjer, od svakog stranog posjetitelja kasiraju više od 1250 dolara.

Istovremeno, oni koji odlaze u Makao (jugoistočna Azija), koji je poznat po svojim kockarnicama, potroše (po glavi) nevjerojatnih 3,213 $.

Mala potrošnja u Francuskoj može se objasniti i strukturom posjetilaca. Čak 83% njih dolazi iz susjednih evropskih država, borave u kampovima, kupuju u samouslugama, a vrlo rijetko ručavaju u hotelima ili restoranima.

Govorite li turistički

Nasuprot tome, Sjedinjene države imaju polovinu posjetitelja iz susjedstva (Kanada i Meksiko) - a polovinu prekookeanskih turista. Oni ostaju u prosjeku 18 dana i u ukupnom prihodu učestvuju sa 78 procenata.

Iako Pariz nosi naslov “grad ljubavi”, više od 83 posto turista koji posjećuju Francusku ne dođe do njenog glavnog grada. A zadržavaju se u prosjeku nepuna tri dana.

Turistička zajednica je svjesna toga, pa su organizirali dodatne snage da grad učine gostoljubivijim.

To uključuje i vodič pod naslovom “Govorite li turistički”, u kojem su ključne riječi iz različitih jezika kao i savjeti o tome kako se obratiti posjetiocima iz različitih kultura.

Britanci vole da ih se zove imenom, Nijemci se vole rukovati, a Kinezi su zadovoljni s jednostavnim osmjehom i pozdravom na kineskom, piše medju ostalim u uputama turističkim vodičima.

Inače, među glavnim gradovima najposjećeniji na svijetu je Bangkok. Sa svojih skoro 16 milina godišnje, tijesno je ispred Londona. Među prvih pet slijede Pariz, Singapur, New York City i Istanbul.
XS
SM
MD
LG