Dostupni linkovi

Castex na godišnjicu napada na učitelja: Francuska brani svoje vrijednosti


Učenici u Nici drže sliku nastavnika Samuela Patyja, godinu dana nakon što mu je odrubljena glava ispred škole u pariškom predgrađu Conflans-Sainte-Honorine (15. oktobar 2021.)

Francuski premijer Jean Castex odao je poštovanje nastavniku historije Samuelu Patyju koga je prije godinu dana ubio islamistički ekstremista, ističući da će se Francuska zauzeti za svoje vrijednosti sekularizma i slobode.

Patyjev ubica, tinejdžer čečenskog porijekla, želio je da se osveti Patyju jer je tokom nastave 13-godišnjim đacima na času o slobodi izražavanja pokazao karikature Božijeg poslanika Muhameda.

Muslimani svaki prikaz poslanika Muhameda vide kao bogohuljenje.

"Evo čovjeka koji je želio raditi svoj posao, zahtjevan i ponekad nezahvalan, čovjeka koji je samo težio prenijeti vrijednosti slobode, sekularizma, tolerancije, slobodne volje", rekao je Castex nakon otkrivanja spomen-ploče na zgradi Ministarstva obrazovanja.

On je rekao da je iz tih razloga ubijen neko ko je služio Republici.

Niz događaja organizovano je 15. i 16. oktobra u znak sjećanja na Patyja, gdje su školska djeca pjevala pjesme i na časovima je odato poštovanje minutom šutnje.

Francuska, u kojoj živi najveća muslimanska manjina u Evropi, posljednjih godina je doživjela talas napada islamističkih militanata ili njihovih simpatizera.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG