Dostupni linkovi

Ruski Gazprom dodatno smanjuje isporuke plina Francuskoj


Francuski predsjednik Emmanuel Macron okupit će ministre na posebnom sastanku vlade u petak kako bi se “pripremili za sve mogućnosti ove jeseni i zime”; Macron na konferenciji za medije 28. juna 2022. u Elamu, Njemačka, tokom samita grupe G7
Francuski predsjednik Emmanuel Macron okupit će ministre na posebnom sastanku vlade u petak kako bi se “pripremili za sve mogućnosti ove jeseni i zime”; Macron na konferenciji za medije 28. juna 2022. u Elamu, Njemačka, tokom samita grupe G7

Francuska energetska kopanija Engie saopćila je u utorak, 30. avgusta da ruski energetski div Gazprom smanjuje svoje isporuke prirodnog plina “zbog neslaganja strana oko izvršenja ugovora”.

Engie je u saopćenju dodao da su ruske isporuke plina već drastično smanjene nakon što je Rusija u februaru napala Ukrajinu, piše novinska agencija AFP.

“Engie je već osigurao potrebne količine kako bi garantirao opskrbu za svoje klijente i za vlastite potrebe”, rečeno je.

Ruski plin činio je četiri posto francuskih ukupnih potreba krajem jula, saopćila je grupa.

Posljednjih dana učestala su upozorenja francuske vlade o mogućim poteškoćama ove zime zbog nestašice energije i galopirajuće inflacije.

Mnoge evropske zemlje suočavaju se s ozbiljnim problemima s opskrbom plinom jer Moskva zatvara slavine kao odgovor na vojnu i diplomatsku potporu Evropske unije Ukrajini.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron okupit će ministre na posebnom sastanku vlade u petak kako bi se “pripremili za sve mogućnosti ove jeseni i zime”, najavio je njegov ured.

Premijerka Elisabeth Borne pozvala je u ponedjeljak, 29. avgusta šefove kompanija da smanje svoju potrošnju i upozorila na “rizik racionalizacije”.

“Ako krenemo u racionalizaciju, kompanije će biti najviše pogođene i na to, nažalost, moramo biti spremni”, rekla je na sastanku s poslovnom udrugom Medef.

Claire Waysand, zamjenica izvršnog direktora Engieja, rekla je na istom sastanku u ponedjeljak da će vremenske prilike igrati ključnu ulogu ove zime.

“Kako bismo bili sigurni da ćemo zimu prebroditi s dovoljno struje i plina, interes nam je da ne bude prehladno. U suprotnom, moglo bi biti dana kada će biti pravih napetosti”, rekla je.

Francuska je ubrzano punila svoja skladišta plina, čija je sad popunjenost na 90 posto, te je dogovorila dodatne isporuke iz Norveške.

Zemlja se oslanja na nuklearnu energiju za proizvodnju većine struje, ali plin čini oko 20 posto njezine ukupne potrošnje energije, uglavnom za stambeno grijanje i kuhanje, kao i u industrijske svrhe, pokazuju službene brojke.

XS
SM
MD
LG